Waar gaat de batterij aan op?Ga naar Instellingen > Batterij om een nauwkeurige weergave te zien van welke applicaties het meeste energie slurpen. Als je hier een applicatie tussen ziet staan die je niet of nauwelijks gebruikt, kun je de app deinstalleren of uitzetten.
Zet onnodige locatieservices uit
- Deze optie kost veel stroom. Héél veel stroom! Als het niet absoluut vitaal is dat je telefoon ten alle tijden weet waar je bent, kun je deze optie het beste uitschakelen. Dat doe je onder Instellingen. Zet de schakelaar op 0. Is deze dienst toch belangrijk voor je? Zet dan de schakelaar op 1, en klik op het woord Locatie. Dit opent het Locatie menu. Selecteer stand. Hier krijg je 3 opties:
o Hoge Precisie: Gebruikt je GPS, WiFi en Mobiele Netwerken. Zéér hoog stroomverbruik!
o Spaarstand: Gebruikt WiFi en Mobiele Netwerken.
o Alleen GPS: Gebruikt alleen de GPS.
►Scherm Time-out Als je je scherm een tijdje niet aanraakt, gaat deze vanzelf uit. Hoe korter het duurt voor het scherm uitgaat, des te langer je batterij meegaat! Dit valt in te stellen onder Instellingen > Display > Time-Out Scherm.
Zet automatisch synchroniseren van applicaties uit
Je mail, maar ook Twitter en Facebook maken regelmatig verbinding om zo de meest recente gegevens op te halen. Zo krijg je de nieuwste berichten meteen te zien, maar het kost je ook veel batterij. Zet alleen de apps aan waarvan je deze updates echt nodig hebt en je ziet dat je batterij een stuk minder snel leeg zal gaan. Dat doe je bij Facebook bijvoorbeeld bij Instellingen > Vernieuwingsinterval.
Zorg dat je
firmware en alle applicaties zijn bijgewerkt naar de nieuwste versie. Mogelijk zijn er optimalisaties in doorgevoerd, die zorgen dat er minder geheugen, dataverkeer, etc. nodig is. Heb je de mogelijkheid om
Android 6.0 of hoger te installeren? Dan is dat zeker raadzaam. Vanaf Android 6.0 gaat volgens Google beter om met energieverbruik. De functie wordt door Google ‘Doze’ genoemd. Door slimme technieken kan het een forse besparing van het energieverbruik opleveren.
Zet apps die op de achtergrond lopen uit
Het klinkt heel logisch, maar het kan je veel batterij besparen door apps die op de achtergrond lopen uit te zetten. Ga naar Instellingen > Apps en swipe naar rechts: daar zie je een lijst met apps die momenteel runnen op je telefoon. Tap op elke app om te zien waar ze voor zijn en je kunt hier ook apps stoppen die op de achtergrond runnen maar die je niet nodig hebt. Wel belangrijk om op te letten is dat je alleen apps uitzet die je niet (meer) gebruikt die dag. Hiermee haal je de app dan namelijk uit het gebruikte RAM geheugen. Alleen open je de app daarna opnieuw? Dan moet je toestel dit weer helemaal gaan laden. Daardoor kost dit uiteindelijk meer batterijduur dan dat je ermee wint. Je kunt dus beter apps open laten staan die je dezelfde dag nog wilt gebruiken.
Helderheid. Het scherm is de grootste stroomverbruiker van je toestel. Dat ding vreet stroom alsof het ervoor betaald wordt. Hoe lager je de helderheid instelt, des te minder stroom het scherm nodig heeft. Stel de helderheid zo laag mogelijk in dat je het comfortabel vind, en verhoog hem dan alleen als je het beeld niet meer kan lezen.
Automatische Helderheid uitschakelen. Op alle toestellen zit een optie om het toestel door middel van lichtsensoren de helderheid van het scherm te laten bepalen. Omdat het toestel steeds kijkt hoeveel licht er op het scherm valt, kost dit extra stroom. Deze kun je dus beter uitzetten.
Herstart. Herstart je toestel regelmatig, zodat allerlei processen die nog op de achtergrond draaien (van eenmaal gestarte apps) inactief worden;
Verwijder onnodige homescreen-widgets en geanimeerde achtergronden
Alleen omdat ze daar op je homescreen staan, betekent niet dat ze geen batterij gebruiken. Widgets maken ook regelmatig verbinding om zo de meest recente gegevens op te halen en ook bewegende achtergronden kosten energie. Je hoeft natuurlijk niet alles te verwijderen: zelf alles instellen is juist wat Android zo leuk maakt.
Verbindingen Zet een verbinding uit als je deze niet meer gebruikt Moderne telefoons hebben allerlei verbindingen. Mobiele Data, WiFi, Bluetooth. Maar heb je die echt 24/7 nodig? Op momenten dat je niet verbonden bent met WiFi, maar het wel aan hebt staan, blijft je telefoon zoeken naar nieuwe netwerken. Als Bluetooth aan staat terwijl er geen verbinding is met een ander apparaat, dan blijft je telefoon in de achtergrond zoeken naar apparaten om mee te verbinden. Als je mobiele data (je MB bundel!) niet gebruikt, (Bijvoorbeeld 's nachts) schakel de dataverbinding dan uit. Niet alleen bespaart dit veel batterij, het bespaart je ook nog eens MB's! Het is dus beter deze functies handmatig aan en uit te zetten wanneer je ze nodig hebt.
Synchroniseren Apps als Facebook, Twitter, Email, Picaso, Weer apps en dergelijke halen constant informatie op vanaf de server. Synchroniseren heet dit. Dit houd je telefoon constant wakker, en dat verbruikt stroom. Maar als je maar een paar keer per dag je mail controleert, hoeft deze niet elke 5 minuten te updaten. Het beste is om Synchroniseren volledig uit te zetten. (Whatsappjes en Facebook Messages blijven gewoon binnenkomen.) Onder Instellingen > Accounts kun je per account synchroniseren per onderdeel uitzetten. In de verschillende apps kun je ook instellen hoe ze moeten updaten. (Handmatig, om de paar uur, etc.) Heb je een Samsung, dan kun je de notificatie balk naar beneden slepen en Synchroniseren uitzetten door op de knop te drukken (blauw/grijs = uit).
Verouderde app-versies verbruiken vaak meer energie dan nodig. Ontwikkelaars werken voortdurend aan verbeteringen om het energieverbruik te verminderen. Houd je apps daarom up-to-date en downloaden zo snel mogelijk de nieuwste versie.
Schakel
trilfuncties, geluidjes en dergelijke uit, bijvoorbeeld de voelbare feedback van je toetsenbord. Ook dit scheelt!
Energiebesparing app. Daarnaast heb je op de meeste recente Samsungs de optie: ‘Energiebesparing app’. Hiermee kun je het stroomverbruik van apps optimaliseren. Je vindt dit bij Instellingen -> Batterij -> Energiebesparing app -> Details.
Loopt je toestel nog steeds zonder overduidelijke reden snel leeg? Dan kun je het beste een fabrieksreset doen. Let er op dat je hierbij alle persoonlijke data kwijt raakt, dus maak eerst een goede backup! De reset functie kun je vinden onder Instellingen > Back-Up & Reset > Standaard Gegevens Herstellen.
https://handleidingen.vodafone.nl/web/