Energieboy
Expert
Expert
  • 11665Posts
  • 3460Oplossingen
  • 3066Likes

PAS OP: 06-nummers oplichting!

Vroeger kreeg je nog wel eens een telefoontje vanuit het buitenland en wist je eigenlijk al wel dat je niet moest opnemen. Dit kon wel eens zo'n gek telefoontje zijn van een oplichter die je gegevens wil controleren en ook nog eens wil proberen om meer gegevens van je los te peuteren. 

Maar nu zijn deze oplichters overgestapt naar Nederlandse 06-nummers en dat is natuurlijk heel lastig te zien. Er zijn hierdoor al verschillende mensen door gebeld en dan krijgen ze van een Engels sprekende robot-achtige stem te horen dat hun BSN-nummer is afgesloten vanwege criminele activiteiten. Volgens de politie is dit een nieuwe vorm van oplichting en willen ze iedereen waarschuwen, trap er niet in! (is overigens niet bekend van welk 06 provider ze bellen, dus het kan elk willekeurig 06-nummer zijn)

De oplichters/criminelen, bellen met een normaal Nederlands nummer en de politie geeft aan dat ze zomaar 06-nummer gebruiken en dat er sprake is van spoofing. Ze proberen informatie van je los te peuteren zoals persoonsgegevens of proberen geld van je te krijgen. Ze doen net alsof er nog ergens een betaling openstaat en dat je dan een app moet downloaden en zo proberen ze je gegevens in handen te krijgen. 

Wat moet je nu doen als je gebeld wordt en je kent het 06-nummer niet 
Je kan natuurlijk als eerst je telefoon zo instellen dat je alleen maar door bekende personen, die in je contactenlijst staan, gebeld kan worden. Of je kijkt een keer in het scherm en als je het nummer niet kent, neem je gewoon niet op. Heb je wel opgenomen en vertrouw je het niet, hang dan zo snel mogelijk op en bel zeker niet terug. En mocht iemand vanuit een bedrijf bellen, waarvan je toch denkt nog een rekening open te hebben staan, dan hang je op en bel je gewoon zelf terug naar het bedrijf en alleen naar het nummer dat jij kent, niet naar het 06-nummer dat je zojuist heeft gebeld, proberen op te lichten. Als je weet dat er niets aan de hand is, bel dan de politie om dit te melden.

Ben je slachtoffer geworden van deze nieuwe oplichting, of welke oplichting dan ook, bel de politie en maak hier melding van. Zo krijgt de politie een beeld van de methode die de oplichters gebruiken en kunnen ze ook contact opnemen met bedrijven waarvoor de criminelen zeggen te werken. Melden bij Vodafone heeft geen zin, die kunnen 06-nummers niet blokkeren omdat het om nummers gaat van mensen die niet eens weten dat hun nummer is gebruikt voor oplichting. 

Zoals ik al schreef, als je het nummer niet kent, druk hem weg en blokkeer het nummer direct. Het betreffende nummer kan je dan niet meer bellen en mocht je direct na het eerste telefoontje weer een vreemd 06-nummer in je scherm krijgen, neem dan weer niet op. Het kan zijn dat ze je proberen terug te bellen via een ander 06-nummer omdat ze weten dat jouw nummer bestaat en proberen het dan via een ander 06-nummer. Trap er niet in!

1 Reactie 1
Energieboy
Expert topicstarter
Expert
  • 11665Posts
  • 3460Oplossingen
  • 3066Likes

En ik zie zojuist een mooie topic van Vodafone zelf, met een paar extra verwijzingen naar andere topic's om veiligheid in acht te nemen. Wil je de topic van Vodafone ook lezen, klik hier en lees hun topic

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic