Steven
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
 • 11416Posts
 • 1741Oplossingen
 • 2204Likes

Zo gaat de batterij van je iPhone langer mee

Je gebruikt je telefoon de hele dag. Soms vaker dan ons lief is! Maar dan merk je dat de batterij van de telefoon opeens wel heel snel leeg is. Waardoor komt dat en wat kun je hieraan doen? In dit topic geef ik je 19 tips wat je allemaal kunt doen om zolang mogelijk plezier te hebben van je telefoon. 
 

1. Batterij
Voor je aanpassingen doet is het verstandig om eerst te controleren of er geen boosdoener is die de batterijduur beïnvloed. Ga na welke apps veel batterij verbruiken en waarom. Dit kun je controleren via de Instellingen in iOS. Ga naar de optie 'Batterij' en wacht tot de lijst is ingeladen. Tik op 'Afgelopen 7 dagen' en bekijk de lijst. Bovenaan de lijst vind je de app terug die het meeste verbruikt. Selecteer het klokje om de tijd op het scherm (en/of) achtergrondactiviteit te bekijken. Maak zelf de afweging waarom deze bovenaan staat en of je deze eventueel wilt verwijderen.

Na de check op je apps geef ik je nu een paar tips hoe je ervoor zorgt dat de batterijduur van de iPhone zo lang mogelijk is. Misschien is niet elke maatregel voor jou haalbaar, maar je hebt wel een checklist van mogelijke problemen die je kunt langslopen.


2. Nieuwe versie iOS 
Heb je nog niet de laatste versie van iOS? Dan raad ik je aan om een update uit te voeren van je software. Mogelijk zijn er optimalisaties in doorgevoerd, die zorgen dat er minder geheugen en dataverkeer nodig is tijdens het gebruik van je iPhone. Nieuwe versies van iOS gaan vaak steeds beter om met energieverbruik. 

3. Automatische app downloads
Je hebt de mogelijkheid om apps automatisch te updaten. Zodra er een nieuwe versie van een app is, kan de iPhone die meteen installeren. Dat is mooi, maar installeren van apps kost energie. Dit kun je instellen via: Instellingen > iTunes en App Stores > Automatische downloads. Schakel hier “Automatische downloads” uit om batterij te besparen. 

4. Verbindingen

 • Schakel Bluetooth uit als je het niet nodig hebt. Dit doe je via Instellingen > Bluetooth. Als je iPhone steeds verbinding moet blijven maken met accessoires zoals Bluetooth - toetsenborden, headsets en andere accessoires, kost dat energie.
 • Schakel je persoonlijke hotspot uit: Hiermee deel je jouw internetverbinding. Als je die continu aan laat staan, kost je dat aardig wat energie en MB’s. Ons advies is dan ook om deze alleen aan te zetten als je dit ook daadwerkelijk wilt gebruiken. Dit zet je aan/uit via Instellingen > Persoonlijke hotspot.
 • Mobiel internet: het uitschakelen van het mobiele internet zorgt ervoor dat de batterijduur opmerkelijk verlengt. Dit is uiteraard wel een drastische optie. Buitenshuis ben je natuurlijk onbereikbaar via het mobiele netwerk, maak dus zelf deze afweging. Het internet schakel je uit via Instellingen ▸ Mobiel netwerk ▸ schakel 'Mobiele data' uit. Ook terug schakelen naar 3G of 2G helpt. Dit doe je via 'Opties mobiele data'.
 •  Voor sommige apps is het belangrijk dat ze je locatiegegevens weten, maar genoeg andere apps hebben deze informatie niet nodig. Door deze toegang bij apps uit te zetten, bespaar je niet alleen je accu, maar bescherm je ook je privacy. Volg de stappen hieronder en zet bij alle apps de optie op ‘nooit’ als jouw locatie niet nodig is. Open de Instellingen-app - Tik op ‘Privacy’ - Zet bij Locatievoorzieningen alle apps op ‘Nooit’ of ‘Bij gebruik’ of schakel dit per app uit.


5. Scherm 
Het scherm is dé energieverslinder in je iPhone. Een aantal tips om dit te beperken: 

 • Zet de helderheid van het scherm een tandje lager via Instellingen > Helderheid en achtergrond. De helderheidsschuifknop is ook snel te bereiken via het Bedieningspaneel (veeg onderaan je scherm naar boven). Vaak is het goed mogelijk om de helderheid zo laag mogelijk te zetten, zonder dat je inlevert op leescomfort. Mocht je toch problemen hebben om het scherm te lezen, dan kun je het met een snelle swipe via het Bedieningspaneel weer aanpassen.
 • Door het contrast te verlagen schakel je het energieverslindende blur-effect in Berichtencentrum en het Bedieningspaneel uit. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verhoog contrast.
 • Kies een stilstaande wallpaper in plaats van een dynamische wallpaper met parallax-effect. Daarnaast raad ik aan om een donkere wallpaper te kiezen. Via Instellingen > Achtergrond en helderheid > Kies achtergrond > Stilstaand kies je een stilstaande wallpaper.
 • Je hebt de mogelijkheid om animaties bij het openen en sluiten van apps uit te schakelen. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging.
 • Zorg dat het scherm sneller uitschakelt als je de iPhone niet gebruikt. Ga naar Instellingen > Algemeen > Automatisch slot en stel in dat het scherm na 1 minuut uitschakelt. Zo blijft het scherm minder lang branden als je de iPhone even weglegt.


6. Niet storen
Zet de iPhone op Niet storen als je bijvoorbeeld aan het sporten bent en toch geen tijd hebt om de iPhone te gebruiken. Dat voorkomt dat het scherm steeds aan gaat om notificaties te tonen. Dit doe je door te kiezen voor Instellingen > Niet Storen. Je kunt daar kiezen voor handmatig of automatisch. Hou er rekening mee dat je onderaan bij ‘Stilte’ ook kiest voor ‘Altijd’. Anders krijg je toch berichten binnen als je even met je telefoon bezig bent. Wil je wel gebeld worden door bepaalde personen? Dan kun je die contactpersonen toevoegen aan favorieten. Vervolgens kies je onder ‘Niet storen’ van wie je wel nog een gesprek wilt ontvangen.

7. Temperatuur
De temperatuur kan van invloed zijn op de werking van de accu. De iPhone functioneert het beste tussen 0 en 35°C. Boven die temperatuur is de kans aanwezig dat je accu veel sneller leeg gaat. Boven de 45°C kan er zelfs schade ontstaan. Het is dus belangrijk dat je je toestel niet blootstelt aan temperaturen boven de 35°C. Want dan loop je het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast. Dat betekent dat je iPhone na het opladen minder lang blijft werken dan de specificaties aangeven.

8. Opladen
Wanneer je je telefoon oplaadt als het in een hoesje zit, kan dit zorgen voor extra warmte.  Als je iPhone warm wordt tijdens het opladen, kun je deze beter eerst uit het hoesje halen. Maak ook gebruik van de juiste lader. We raden aan om de originele lader te gebruiken.
 

9. Trillen
Bij binnenkomende telefoongesprekken en notificaties word je gewaarschuwd met een boodschap op het scherm en een geluidje. Staat het geluid uit, dan trilt de iPhone, maar dit kost natuurlijk energie. Ga naar Instellingen > Geluiden > Trillen bij geluid uit om overbodige trillingen uit te schakelen.

10. Push-berichten
Er zijn heel wat apps die push berichten sturen. Maar er zijn ook push berichten die niet zoveel toevoegen, zoals herinneringen van games die je toch al lang niet meer speelt. Ga naar Instellingen > Berichtencentrum en zet ze uit voor specifieke apps. Of verwijder de apps helemaal. 

11. Push e-mail
Push e-mail gebruikt ook aardig wat batterij elke keer als er nieuwe mail wordt opgehaald. Als je het niet erg vindt om niet direct al je mails te ontvangen, dan kun je dit ook aanpassen naar ‘Fetch’. Dat betekent dat je iPhone dan om de zoveel minuten zoekt naar nieuwe mails. Je kunt het natuurlijk ook aanpassen naar ‘Handmatig’. Dan worden je mails pas opgehaald als je ook daadwerkelijk de e-mail app opent. Je past dit aan via: Instellingen > Mail, contacten, agenda’s > Nieuwe gegevens.
 

12. Locatiebepaling
Locatiebepaling zorgt ervoor dat een app je informatie kan sturen met betrekking tot je locatie. Niet iedere app hoeft de locatie te weten van je toestel. Ga  naar Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen. Bekijk de apps die toegang hebben tot je locatie, schakel deze uit wanneer dit niet nodig is. Kies anders voor 'Bij gebruik', dit zorgt ervoor dat de locatie alleen opgevraagd kan worden wanneer je de app gebruikt. Apps die 'Altijd' toestemming hebben, mogen op ieder moment je locatie opvragen en verwerken.
 

13. Meldingen
Het uitzetten van notificaties bij sommige apps kan helpen om je iPhone langer mee te laten gaan. Iedere notificatie licht namelijk het scherm op, speelt een geluid af en laat je telefoon trillen.Wees dus selectief in de apps die deze berichten mogen versturen. Open de Instellingen - Kies ‘Berichtgeving’ -  Kies de apps die je wel of geen berichten mogen sturen. 
Ook kun je via de Toegankelijkheidsinstellingen de beweging verminderen. Hierdoor krijg je minder flitsende animaties te zien, wat je iPhone minder spectaculair maakt, maar waardoor je accu wel gespaard wordt. Dit doe je als volgt: Open de Instellingen-app - Tik op ‘Algemeen’ - Kies ‘Toegankelijkheid’ - Kies ‘Verminder Beweging’.


14. Apps updaten

Apps hebben de mogelijkheid om te vernieuwen (verversen) op de achtergrond. Nieuwe informatie wordt opgehaald, maar dit is nadelig voor de batterij. Het is raadzaam alleen de apps te activeren die je het meeste gebruikt. Dit kun je instellen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Ververs op achtergrond ▸ schakel apps uit. Nieuwe gegevens worden dan alleen opgehaald als je de app opstart/opent.

15. Spotlight indexeren
Spotlight kan zoeken in je gehele iPhone of iPad. Let wel, deze indexeert alles ook op de achtergrond, ook wanneer je de optie niet gebruikt. Daarom is het aan te raden de apps die je niet gebruikt in Spotlight uit te schakelen. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Algemeen ▸ Zoek met Spotlight ▸ Schakel de apps uit.

16. Siri
Met behulp van 'Hé, Siri' kun je Siri raadplegen zonder een knop te moeten indrukken. Dit zorgt er wel voor dat je iPhone of iPas voortdurend luistert of je deze boodschap uitspreekt. Als je dit weinig gebruikt kun je het beter uitschakelen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Siri.

17. Energiebesparing
Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met deze iPhone-functie het energieverbruik beperken. Je toestel schakelt zelf functies uit, zet het scherm eerder op zwart en ververst minder functies op de achtergrond. Handig, al heeft dit wel merkbaar effect op de prestaties van je toestel. Daarom raden we aan om deze functie alleen te gebruiken als je weet dat je even krap zit wat batterijduur betreft. Bovendien stelt je iPhone bij 20 procent accu zelf voor om Energiebesparing te activeren. Open de Instellingen - Tik op ‘Privacy’. Zet bij Locatievoorzieningen alle apps op ‘Nooit’ of ‘Bij gebruik’.
 

18. Fabrieksinstellingen
Als laatste kun je nog proberen om een back up te maken van je toestel. Vervolgens ga je het toestel terugzetten naar fabrieksinstellingen. Zet niet gelijk de back up terug. Dan kun je eerst testen of de batterij fatsoenlijk werkt. Zodra dit getest is kun je de back up terugzetten.

 

19. Overige opties

 • Netwerkinstellingen: een haperende dataverbinding kan soms zorgen voor ongemerkt energieverbruik. Doe er iets aan door de netwerkinstellingen te resetten via Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen. 
 • Instellingen: je kunt ook alle instellingen resetten naar de fabrieksinstellingen. Dit is een goede oplossing als je problemen ondervindt met je toestel, waaronder een snel leeglopende batterij. Voor alleen het verbeteren van je batterijduur is het iets teveel van het goede. Kies je voor deze optie, maak dan wel eerst een back-up van je gegevens! 
 • Herstarten: stop eenmaal per dag alle eventuele processen die op de achtergrond draaien, door je iPhone opnieuw op te starten. Bij zo’n herstart gaan er geen gegevens verloren. Het opnieuw opstarten kost uiteraard ook weer energie.

 

Als je al deze tips gebruikt, wordt je iPhone natuurlijk wel heel sober. Kies dus welke functies het beste bij jou passen.
Hebben jullie nog meer tips of aanvullingen die hier nog niet bij staan? Voeg ze toe! Iedere tip is welkom .

2 Reacties
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Uitgelicht topic