Louis
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 11416Posts
  • 1741Oplossingen
  • 2187Likes

Zo gaat de batterij van je Android smartphone langer mee

Je gebruikt je telefoon de hele dag. Soms vaker dan ons lief is! Maar dan merk je dat de batterij van de telefoon opeens wel heel snel leeg is. Waardoor komt dat en wat kun je hieraan doen? In dit topic leg ik uit wat je allemaal kunt doen om zolang mogelijk plezier te hebben van je telefoon. 

 

Batterij
Als eerste controleer je wat het toestel aangeeft over het verbruik van de apps. Ga naar Instellingen > Apparaatonderhoud - Batterij - om een nauwkeurige weergave te zien van welke applicaties het meeste energie slurpen. Als je hier een app ziet die je niet of nauwelijks gebruikt, kun je de app meteen uitzetten of verwijderen.Vervolgens kun je klikken op Batterij. Bij batterijverbruik zie je precies per app en in een tijdschema welke app hoeveel % energie verbruikte. Je ziet hier ook of de app op de achtergrond energie heeft verbruikt.


In het scherm “Batterij” zie je ook "Energiestand” staan. Je kunt hier kiezen of je liever hoge prestaties wilt of juist een langere levensduur voor je batterij. Persoonlijk heb ik de optie “Geoptimaliseerd aan staan. Je toestel sluit dan apps die op de achtergrond open staan, zorgt dat er geen malware op je telefoon staat en of er dat er geen hoogverbruik is, betreft je batterij. Hierdoor krijg je de aanbevolen balans tussen prestaties en de levensduur van de batterij. Je kunt hier natuurlijk ook een  andere optie kiezen waardoor de accuduur korter of langer mee gaat.
Ook kun je hier “Aangepaste spaarstand” aanzetten. Deze optie zorgt ervoor dat de telefoon op basis van verbruik energie gaat besparen wanneer de energie niet nodig is.

We gaan weer terug naar het eerste scherm "Batterij".

  • Klik op “Energiebeheer batterij”. Als eerste kun je de optie “Aangepaste Batterij” aanzetten. Deze optie zorgt ervoor dat het verbruik van apps die niet vaak gebruikt worden, beperkt worden.
  •  Bij “Ongebruikte apps laten sluimeren” zet je apps in de slaapstand wanneer ze een tijdje niet gebruikt zijn.
  • Onder het kopje "Sluimerende apps” staan alle apps die niet op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze apps ontvangen geen updates en versturen geen meldingen. Hier kun je apps in toevoegen waarvan je geen updates of meldingen wilt ontvangen.
  • Als laatste hebben we hier nog “Apps die nooit sluimeren”. Hier staan alle apps waarvan je updates en meldingen wilt ontvangen. Ik raad dan ook aan om deze lijst door te lopen en apps te verplaatsen naar "Sluimerende apps” indien meldingen en updates niet noodzakelijk zijn.
     

Scherm
Als je je scherm een tijdje niet aanraakt, gaat deze vanzelf uit. Hoe korter het duurt voor het scherm uitgaat, des te langer je batterij meegaat! We gaan naar Scherm Time-out Instellingen > Display.

  • De eerste optie is aangepaste helderheid. Je telefoon heeft de optie om de helderheid aan te passen. Deze optie kun je uitzetten en zet dan de helderheid zo laag mogelijk.  
  •  De volgende optie is "Donkere stand” (Deze optie is niet mogelijk als er een thema in gebruik is).Hoe minder fel de helderheid en schermpixels zijn, hoe minder energie verbruikt wordt. 
  • We gaan naar Scherm Time-out Instellingen > Display en klikken vervolgens op Time Out scherm. Hier kun je aangeven hoe snel het scherm op standby zal springen. Hoe korter de tijd, hoe beter voor de batterij. 
  • Vervolgens gaan we Edge lighting uitzetten. Dit doe je onder Instellingen > Display- Edge screen. Als deze optie uit staat, zal de rand van het toestel niet oplichten.
  • De laatste optie hier is "Screensaver”. Ik raad aan om een donkere screensaver te selecteren zodat er minder energie wordt verbruikt. Selecteer ook geen bewegende screensaver. Dit kost natuurlijk meer energie.


Trilfunctie
De trilfunctie van je telefoon wordt vaak gebruikt bij meldingen en inkomende telefoonoproepen. Toch is het veel zuiniger voor je toestel om gewoon een geluid af te spelen. Trillen vergt erg veel van je batterij.
 Zet de trilfunctie uit door Instellingen te gaan. Vervolgens klik je op "Geluiden en trillen”.  Als je wel nog geluid wilt horen, kun je kiezen om trillen uit te zetten. Het beste voor je batterij is kiezen voor de optie "stil”. Ook kun je hier de intensiteit instellen van het trilsignaal. Hoe lager, hoe beter.
De volgende optie is om aanraakgeluiden en systeem geluiden uit te zetten. Hoe minder geluid of trillingen, hoe beter het is voor de batterij. Dit kan onder Instellingen - Geluiden en trillen - Bediening systeemgeluid/trillen. 

Apps
Zorg ervoor dat je apps altijd voorzien zijn van de laatste updates. Op die manier zijn ze ook het beste geoptimaliseerd om niet te veel batterij te verbruiken. Gebruik je bepaalde apps niet of heel weinig? Verwijder ze dan.

Niet Storen
Je hebt de mogelijkheid om de optie “Niet storen”  aan te zetten. Dit kun je op vaste tijdstippen doen maar ook per direct. Hierdoor komen er geen meldingen binnen (Ook geen oproepen) en daardoor bespaar je energie. De telefoon hoeft dan bijvoorbeeld ook geen apps te synchroniseren. Je kunt deze optie aanzetten via: Instellingen - Meldingen - Niet Storen. Verder kun je hier aangeven welke meldingen of uitzonderingen door mogen komen zodat je toch bereikbaar bent. 

Digitaal Welzijn
We gaan via de instellingen naar de optie “Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht”.Onderaan kun je de optie ontspannen aanzetten. Hierdoor worden kleuren omgezet in grijstinten. Deze optie zorgt er tevens voor dat er geen meldingen binnen komen. Ook kun je kiezen voor de Focusstand. De Focusstand helpt afleidingen van je telefoon te voorkomen. Alle apps worden vergrendeld met uitzondering van de apps die jij toestaat. 

Verbindingen
Net als met het GSM-signaal kun je ook zuinig zijn met andere verbindingen. Bluetooth en NFC heb je enkel in specifieke gevallen nodig en kun je dus grotendeels uitschakelen. GPS hoef je niet per se te gebruiken omdat je locatie ook bepaald kan worden aan de hand van je mobiele gegevens. GPS is bovendien een grootverbruiker voor je toestel. Ook kan je WiFi uiteraard uitschakelen als je niet verbonden bent met een netwerk.

Widgets
Widgets zijn kleine programma’s die continu actief zijn. Vooral het soort widgets dat voortdurend verbonden is met het internet kan je beter vermijden. Denk bijvoorbeeld aan de typische weersvoorspellingen in widgetvorm, maar ook Gmail en Twitter. Een beter idee is om gewoon even de bijhorende app te openen als je ze nodig hebt.

Zet automatisch synchroniseren van applicaties uit
Je mail, maar ook Twitter en Facebook maken regelmatig verbinding om zo de meest recente gegevens op te halen. Zo krijg je de nieuwste berichten meteen te zien, maar het kost je ook veel batterij. Zet alleen de apps aan waarvan je deze updates echt nodig hebt en je ziet dat je batterij een stuk minder snel leeg zal gaan. Dit doe je onder de instellingen van de desbetreffende app.
Zorg dat je software en alle applicaties zijn bijgewerkt naar de nieuwste versie. Mogelijk zijn er optimalisaties in doorgevoerd, die zorgen dat er minder geheugen, en dataverkeer, nodig is voor het gebruik van je telefoon. Heb je de mogelijkheid om Android 6.0 of hoger te installeren? Dan raden wij dat aan. Vanaf Android 6.0 gaat Google beter om met energieverbruik.

Updates
Zorg ervoor dat je apps altijd voorzien zijn van de laatste updates. Op die manier zijn ze ook het beste geoptimaliseerd om niet te veel batterij te verbruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je apps verwijdert die je zelden gebruikt.

Locatie
Heel veel apps vragen de locatie van je toestel op. Dit is eigenlijk voor veel apps niet nodig. Dit kun je per app uitzetten onder Instellingen - Apps. Het opvragen van de locatie vraagt om energieverbruik. Het is sowieso raadzaam om per app te kijken waartoe de app toegang heeft.


Fabrieksinstellingen
Als laatste kun je nog proberen om een back up te maken van je toestel. Vervolgens ga je het toestel terugzetten naar fabrieksinstellingen. Zet niet gelijk de back up terug. Dan kun je eerst testen of de batterij fatsoenlijk werkt. Zodra dit getest is kun je de back up terugzetten.


Herstarten
De laatste tip. Het is handig om eenmaal per dag je toestel opnieuw op te starten. Hierdoor worden processen en verbindingen stop gezet. Dit kun je handmatig doen. Maar je kunt dit ook instellen in je toestel zodat dit automatisch gebeurt.
 

Als je al deze tips gebruikt, wordt je toestel natuurlijk wel heel sober. Kies dus welke functies het beste bij jou passen.
Hebben jullie nog meer tips of aanvullingen die hier nog niet bij staan? Voeg ze toe! Iedere tip is welkom .

 

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Uitgelicht topic