Bas
Oud Vodafone Moderator
Oud Vodafone Moderator
 • 2791Reacties
 • 210Oplossingen
 • 197Likes

Dataverbruik: tips & tricks om binnen je bundel te blijven


Leuk, die nieuwe telefoon! Lekker internetten, foto’s sturen en filmpjes kijken. Maar, als je online bent, verbruik je MB's. En het kan pijnlijk worden als je over je bundel heengaat, want MB's kosten geld.

Dit topic helpt jou om inzicht te krijgen in je dataverbruik en dit onder controle te krijgen. Zo kom jij niet meer voor verrassingen te staan als je telefoonrekening betaald wordt.

 

Ik wil je hier graag uitleggen wat nou eigenlijk "een MB" is, wat je ermee kunt en hoe je kunt bepalen welke bundel je nodig hebt. Als je begrijpt wat een MB is kun je ook precies tot het randje van je bundel gaan, zonder er over te schieten. Daarnaast geef ik je ook wat tips om onnodig dataverbruik te voorkomen.
Zo heb je maximaal plezier van je bundel en toestel zonder dat het je meer kost dan je wilt! 
 

Wat is een MB?


Wil je je verbruik in de hand houden kunnen houden, dan is het belangrijk om te weten wat een MB eigenlijk is. De korte versie eerst:

 • MB - MegaByte: de grootte van een bestand
 • Mbps - MegaBit per seconde: de snelheid waarmee data over het internet verzonden wordt


Achtergrondinformatie:


Alle informatie op je computer of telefoon is op het kleinste niveau een verzameling van énen en nullen. Deze kleinste eenheid noemen we een bit. Bits worden tegenwoordig met name gebruikt om snelheid uit te drukken, dus de hoeveelheid énen en nullen die over het internet gaan in een bepaalde tijd. Vodafone drukt de snelheid van je verbinding uit in Megabits per seconde, ofwel Mbps

Hebben we het over de opslag van informatie dan spreken we over bytes. Dit is historisch de standaard geworden omdat men is gaan kijken naar de hoeveelheid opgeslagen leestekens in een bestand. Alle computercode bestaat uiteindelijk uit leestekens. Vandaar dat is afgesproken: één leesteken is één byte. Eén byte bestaat uit 8 bits. 

Omdat er veel data in bestanden zit staat er meestal een aanduiding van hoeveelheid voor de byte. Zo komen we op de de MB (MegaByte, 1 miljoen bytes) en de KB (kilobyte, 1000 bytes). Deze geven aan hoeveel ruimte bv een MP3'tje op je telefoon inneemt.

Voor het doel van dit topic weet je nu ruim voldoende. Ben je nieuwsgierig naar wat hier nog meer allemaal achter zit dan verwijs ik graag naar deze pagina op wikipedia als startpunt. 


Wat kun je met één MB?


In de onderstaande tabel vind je een schatting van wat je ongeveer met 1 MB kunt. Let op: dit is uiteraard een indicatie. Het is namelijk wel afhankelijk van de kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer verbruik. Er kunnen dus aan deze lijst ook geen rechten ontleend worden. 

Webpagina bekijken
0,5 MB - 2 MB (bij veel plaatjes/advertenties)

E-mail bekijken zonder bijlage
0,05 MB (alleen tekst)

E-mail bekijken met bijlage
0,5 MB + grootte van de bijlage

Foto's uploaden of bekijken (bijvoorbeeld Facebook)
Afhankelijk van de grootte van je foto

Liedje luisteren via bijvoorbeeld Spotify
5 MB (liedje van 4 minuten)

1 uur radio streamen (zonder video)
28 MB (NB: hogere kwaliteit stream kan meer verbruiken)

Bekijken van een video (bijvoorbeeld YouTube)
2,5 MB per minuut (NB: hogere kwaliteit stream kan meer verbruiken)


Bekijken van een HD video (bijvoorbeeld YouTube)
7,5 MB - 12,5 MB per minuut

 

Bekijken van een 4K video (bijvoorbeeld YouTube)
40 - 60 MB per minuut

WhatsApp (alleen tekst)
0,01 MB per bericht

Internetbellen (bijvoorbeeld Skype) zonder video
1 MB per minuut (ook afhankelijk van de kwaliteit) 

Twitter (alleen tekst)
0,04 MB per bericht

Zoals je kunt zien is hoeveel data je verbruikt afhankelijk van wat je doet en hoe lang of hoe vaak je dat doet. Korte teksten versturen via mail of WhatsApp verbruikt amper MB's. Het "streamen" van muziek of film verbruikt veel meer. Een voorbeeld: een uurtje audio streamen via Spotify kost je al snel 1 GB. Pas dus op met alle audio en video die je verbruikt met je mobiele telefoon. Ga niet allerlei radioprogramma's luisteren, programma's terugkijken en series bingewatchen. Zolang je die content niet gedownload hebt, ben je aan het streamen (via internet afspelen) en slurpt dat MB's - of zelfs GB's. Apps waarbij dit gevaar op de loer ligt, zijn onder andere Spotify, NPO, YouTube en Netflix. Hoeveel data dit ongeveer kost, ligt aan de kwaliteit van de video of het geluid. Maar geloof ons, streamen is een echte datavreter.

Als we dit concreet omzetten naar een databundel, in dit geval het voorbeeld van een 5 GB met dataverdubbeling naar 10 GB, ziet dat zo uit: 

 


Bekijk jouw eigen mogelijkheden in My Vodafone onder Tegoed. 

 

De Tips en Tricks!

De belangrijkste tip is natuurlijk: maak gebruik van (gratis) WiFi waar en wanneer mogelijk. Gebruik WiFi voor het streamen, een software update, het verversen van apps, het downloaden van kaarten voor navigatie en alle andere genoemde data-slurpers. Let wel op met functies op je toestel die ongemerkt WiFi uitschakelen:

 • De meeste toestellen hebben een optie om wifi automatisch uit te schakelen zodra het scherm uit gaat. Ook hebben veel toestellen een optie om wifi uit te laten schakelen door de batterijspaarstand. Als je toestel eerst de wifi uitschakelt en daarna start met iets dat veel MB's nodig heeft, bv een backup, dan kan dat hoge kosten veroorzaken. Stel je toestel liefst zo in dat het de wifiverbinding altijd actief laat.
 • Verbied apps die automatisch veel data gebruiken, dit te doen via het mobiele netwerk. Ga naar instellingen -> gegevensgebruik -> klik de app aan -> vink deze optie aan
 • Pas op met WiFi assistentie: Dit staat automatisch aan nadat je een update hebt uitgevoerd. Je iPhone schakelt hiermee automatisch over naar het 4G-netwerk als de WiFi-verbinding niet optimaal is. Je kunt deze uitzetten via instellingen -> mobiel netwerk -> vink het vakje bij WiFi-assistentie uit

Gebruik deze link om de juiste WiFi instellingen in je toestel in te schakelen: Toestelhandleiding voor updaten via wifi

Sommige navigatie-apps downloaden een recente kaart voordat ze de navigatie starten. Tip: download de kaart als je op een wifinetwerk zit.

Automatische back-ups en het synchroniseren met cloud-diensten gaan ook vaak via mobiel internet. Dit heb je niet altijd in de gaten.

Het automatisch afspelen van video’s op je timeline van Facebook en Instagram is funest voor je bundel. Voor Facebook kun je dit uitzetten, voor Insta helaas niet.

Uitzetten voor iPhone
Uitzetten voor Android
 

Het automatisch downloaden van afbeeldingen en video’s in Whatsapp kun je ook beter uitschakelen.

Gebruik een zuinigere browser. Safari is de standaardbrowser op Apple-toestellen, maar er zijn alternatieven die minder data verbruiken. Bijvoorbeeld Chrome, die beschikt over een dataspaarstand, of Opera Mini, waarin je met 'Data Saving' afbeeldingen en video's minder 'zwaar' maakt.

Installeer een datateller op je toestel zoals My Data Manager. Android-gebruikers hebben standaard een teller op hun toestel. Bij iPhone ook maar deze moet je elke maand opnieuw resetten. Deze teller loopt namelijk gewoon door als je niks doet. Bekijk meer informatie over datatellers op deze pagina.

Onavo Extend is een gratis app dat het gebruik van jouw data “comprimeert”, dus kleiner maakt. Als gebruiker merk je hier weinig van; behalve dat je minder snel je datalimiet bereikt. Volgens de makers kun je tot 80 procent besparen, afhankelijk van hoe de balans tussen beeldkwaliteit en datacompressie is ingesteld. Deze is beschikbaar voor zowel iOS als Android.


Toch buiten je bundel?

Wanneer je bundel voor 80% en voor 100% op is, krijg je van ons een sms. Als je bundel op is en je gaat dan toch internetten, betaal je automatisch het buitenbundel tarief.

Merk je toch dat je elke maand MB’s tekort komt? Koop dan meer data met een BloX voordeelbundel. Je betaalt één keer iets extra's, maar krijgt er een berg MB's bij. Helemaal tof: tijdelijk krijg je nog meer data bij onze Extra data bundels.Je kunt deze bundels eenvoudig zelf activeren via:

< My Vodafone >

Om structureel te voorkomen dat je kosten buiten je bundel verbruikt kun je gebruik maken van onze gratis dienst: BloX Beperkt Internet. Hiermee verlaagt je internetsnelheid in Nederland en de EU zodat je gratis internet. Ook deze BloX zet je aan via My Vodafone.  

Hierop aanvullende is er ook nog de datablokkade:

Als je met je buiten bundeltarief voor € 100 aan data verbruikt hebt, blokkeren we je internet voor de rest van de maand. Zo voorkomen we dat je een hoge rekening krijgt.*

We zetten de blokkade alleen op internet in Nederland. In het buitenland gebruik je de datalimiet op reis

 

Mocht je nog vragen, aanvullingen of opmerkingen hebben, dan lezen wij deze graag als reactie onder dit topic 

65 Reacties
Nevets86
Expert
Expert
 • 5447Reacties
 • 253Oplossingen
 • 785Likes
Bij de HTC one toestellen kun je dit terug vinden onder de Wi-Fi. klik op instellingen, klik op Wi-Fi. klik op de 3 puntjes bovenin, klik op geadvanceerd, de optie Wi-Fi tijdens slaapstaand ingeschakeld staat op altijd en de optie Automatisch naar mobiel netwerk overschakelen dient uitgevinkt te zijn.
robertwebbe
Gedreven Raadgever
 • 449Reacties
 • 38Oplossingen
 • 167Likes


Dat stond toch al precies in het bericht er boven? Of mis ik nu iets?
Vera
Ontdekker
 • 6Reacties
 • 0Oplossingen
 • 3Likes
Nog een tip voor alle iPhone-gebruikers onder ons. Een iPhone instelling die ongemerkt erg veel van je data kan gebruiken is de iCloud-synchronisatie. De meeste van jullie maken gebruik van iCloud voor het maken van een reservekopie van je telefoon of het synchroniseren van bijvoorbeeld foto's. Veel apps gebruiken daarnaast je iCloud Drive voor het bewaren van documenten en gegevens. Standaard mogen ze hiervoor je mobiele netwerk gebruiken. Om dit uit te schakelen ga je naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'iCloud Drive', en vink 'Gebruik mobiele data' uit.


Falkoh
Nieuwkomer
 • 1Reacties
 • 0Oplossingen
 • 0Likes
Ik heb dat tussen mijn data verbruik wat mijn telefoon aangeeft en wat de app van Vodafone aangeeft al binnen een dag een verschil van 800mb. Vodafone app geeft meer aan als telefoon. Dit probleem nog nooit eerder gehad!
Marc
Oud Vodafone Moderator
Oud Vodafone Moderator
 • 7269Reacties
 • 231Oplossingen
 • 344Likes
, dat is natuurlijk niet fijn. Er kunnen veel redenen zijn wat een verschil kan verklaren. Welke datateller gebruik je precies? En welke telefoon? Het is ook erg belangrijk dat de datateller gaat rekenen vanaf 1-5-2016 middernacht. Vaak worden datatellers pas overdag gereset waardoor het dataverbruik van de nacht ten onrechte niet wordt meegenomen.

Je kunt het verbruik van de app eventueel ook nog laten controleren via onze klantenservice.
veram
Nieuwkomer
 • 1Reacties
 • 0Oplossingen
 • 0Likes
Hoi Bas,

Afhankelijk van de soort telefoon, kun je ook instellingen doen om binnen je bundel te blijven en inzicht te krijgen in je MB-gebruik. Zo kun je bijvoorbeeld in een Android-telefoon waarschuwingen instellen, als je bundel bijvoorbeeld voor de helft op is. Hier staat het precies uitgelegd: https://www.goedkoopstesimonly.net/hoeveel-mb-heb-ik-nodig/

Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen,

Vriendelijke groet,

Klara
gullible
Nieuwkomer
 • 1Reacties
 • 0Oplossingen
 • 0Likes
geloof dat mijn telefoon gek is geworden die verbruikt snachts tussen de 200 en 400 mb terwijl ik slaap en ik de telefoon af en toe voor twitter en facebook gebruik en fotos of filmpies van mn kleinzoon via wifi download overdag dan ik heb nog nooit zoveel verbruikt dit is dus erg vreemd aangezien i knog steeds mn ouwe telefoon en simkaart gebruik begin vandaag pas die nieuwe te gebruiken (bewust iig)
Steven
Community Moderator
Community Moderator
 • 10971Reacties
 • 1660Oplossingen
 • 2010Likes
Blox beperkt internet is tegenwoordig ook voor in de EU 🙂
hjjanssen1973
Nieuwkomer
 • 2Reacties
 • 0Oplossingen
 • 1Likes
Ik heb een simpele vraag: hoe kan ik een plafond instellen voor de mobiele databundel van mijn dochter? En dan wil ik NIET horen dat dat vanzelf gebeurt NADAT je 100 euro excl BTW aan dataverbruik hebt bereikt.
Steven
Community Moderator
Community Moderator
 • 10971Reacties
 • 1660Oplossingen
 • 2010Likes
Wat voor een toestel heeft ze?
Via my Vodafone kun je de Blox Beperkt internet aanzetten hjjanssen1973.
Hierdoor kan ze geen data verbruiken als de dat op is in Nederland en de EU.
hjjanssen1973
Nieuwkomer
 • 2Reacties
 • 0Oplossingen
 • 1Likes
Thx. Ik zie nu dat dit gelukkig al aan staat. Was even bezorgd met de vakantie in aantocht. Bedankt voor je snelle reactie!
Steven
Community Moderator
Community Moderator
 • 10971Reacties
 • 1660Oplossingen
 • 2010Likes
Graag gedaan hjjanssen1973! Fijne vakantie.
Energieboy
Super Expert
Super Expert
 • 9176Reacties
 • 2924Oplossingen
 • 1994Likes
Databesparingsmodus kan goed van pas komen als je niet zoveel data in je abonnement hebt. Tijdens het schrijven heeft Vodafone nog geen onbeperkte data abonnementen, wel met veel data, zeker als je een combi abonnement hebt met Ziggo. Maar het lijkt mij erg handig om deze databesparingsmodus in te schakelen als je niet zoveel data hebt.

Met databesparingsmodus ingeschakeld op je iPhone heb je minder zorgen over je MB verbruik. Deze besparing zorgt er namelijk voor dat de apps minder MB's gebruiken. Dat wil zeggen dat je alleen het nodige aan data gebruikt om je app te kunnen gebruiken. Databesparingsmodus kan apart aangezet worden voor mobiele date maar ook voor het WiFi Netwerk.

Uiteraard staat deze functie niet vanzelf aan, daar moet je wel wat voor doen.
Je kan deze functie overigens alleen maar inschakelen als je iOS 13, of hoger, hebt.

Om deze aan te zetten voor je data gebruik via Vodafone, doe je zo:

 • Ga naar instellingen (via een app van Apple)
 • Klik op Mobiel netwerk
 • Klik daarna op Opties mobiele data
 • Zet Databesparingsmodus aan (schuifje op groen)

Het aanzetten van deze functie is alleen mogelijk voor al je apps op je iPhone. Je kan geen apps aan- en/of uitzetten, handig om te weten. Uiteraard kan je wel in je iPhone je mobiele data helemaal uitschakelen. Misschien is het handig als ik deze informatie ook gelijk hier opschrijf. Het kan natuurlijk eens gebeuren dat je echt volledig door je data heen bent en dan wil je geen hoge rekeningen ontvangen. Bij het uitschakelen zal de app geen Vodafone data meer gebruiken en is het mogelijk dat de app ook niet meer werkt als deze wel internet nodig heeft. Via WiFi kan de app wel weer gewoon gebruikt worden.

Het uitzetten van mobiele data per app:

 • Ga naar instellingen (via een app van Apple)
 • Klik op Mobiel netwerk
 • Ga naar beneden en schakel daar de data uit voor elke gewenste app

Er is binnen Vodafone ook nog een optie om altijd online te blijven. Met de BloX Beperkt Internet voorkom je extra kosten. De BloX verlaagt je internetsnelheid in Nederland en de EU zodat je gratis internet. Kijk voor meer informatie op deze pagina van BloX Beperkt Internet.
Energieboy
Super Expert
Super Expert
 • 9176Reacties
 • 2924Oplossingen
 • 1994Likes

Je kent het wel, net voor het einde van de maand krijg je een berichtje dat je databundel op is, of bijna op. Nu kan je natuurijk bij Vodafone een BloX aanschaffen voor meer data, of gebruik maken van BloX Beperkt Internet (Je downloadsnelheid gaat terug naar maximaal 64 Kbps. Uploaden gaat met 32 Kbps. Video's kijken of online gamen wordt wat lastig, maar je kunt wel gewoon appen en surfen). Maar ik heb een aantal tips voor je, misschien heb je er iets aan en voorkom je aan het eind van de maand een hoge rekening.

01) Laat niet alle apps mobiele data verbruiken
Het is niet echt slim om elke app toe te laten via je mobiele internet. Deze kunnen soms heel veel data opslurpen en dat wil je natuurlijk niet. Vooral de apps die je niet nodig hebt als je buiten bent, zou ik dan ook blokkeren voor data gebruik, behalve als je natuurlijk Unlimited data hebt, dan maakt het niet zoveel uit en kan je alles wel aan laten. 

Bekijk zelf maar eens welke apps nu gebruik mogen maken van je mobiele data, je schrikt ervan. Hoe doe je dit? Ga naar Instellingen -> Mobiel Netwerk en scroll dan naar beneden. Daar zie je een lijst met welke apps data mogen gebruiken. Wil je de toegang ontzeggen, zet dan het groene vinkje uit. 

02) App Store automatische downloads uitzetten
Handig natuurlijk, de apps die je hebt gedownload, automatisch te laten updaten. Of apps downloaden via je databundel, maar ook dit vraagt veel data wat je misschien niet hebt. Apps updates en apps downloaden via mobiel internet kan je uitzetten en/of aangeven dat je de app alleen wilt downloaden als deze kleiner zijn dan 200MB. Deze optie kan je aan- of uitzetten via Instellingen -> App Store en daar kan je App-updates of Automatische downloads beheren. Altijd even de moeite waard om te kijken. 

03) Ververs niet alle apps op de achtergrond
Waarom zou je elke keer je apps 
automatisch op de achtergrond willen laten verversen? Zolang je de app niet afsluit kan deze op de achtergrond blijven verversen en dat is een aanslag op je batterij, maar ook op het gebruik van je databundel en als je al niet zoveel hebt, is het wel handig om dit uit te schakelen. Je kan aangeven dat het bijwerken op de achtergrond alleen nodig is voor de apps die jij wil. Ga naar Instellingen -> Algemeen -> Ververs apps in de achtergrond en kies hier of je Wifi of Wifi en Mobiele data wilt inschakelen of kies Uit om dit uit te schakelen. 

04) iCloud Drive 
Dit is natuurlijk een hele handige dienst van Apple om bestanden met meerdere apparaten van Apple, beschikbaar te maken. Dit gebeurd zowel via Wifi als je mobiele internet en dat kan soms nog wel eens behoorlijk wat gebruik maken van je databundel. Het is daarom aan te raden om hier ook even een kijkje te nemen en of je het wel belangrijk vind om alles met elkaar te laten synchroniseren als je onderweg bent, of gewoon thuis. Je kan het mobiele internet gebruik voorkomen door bij iCloud Drive een vinkje uit te zetten (grijs te maken). Ga naar Instellingen -> Mobiel Netwerk en ga naar beneden bij iCloud Drive en zet deze uit en voorkom dat je iCloud Drive je databundel gebruikt.

05) Gebruik zoveel mogelijk streamingsdiensten offline
Altijd lekker om muziek te beluisteren, als je onderweg bent. Maar vergeet niet, deze gebruiken ook je databundel en als je geen Unlimited hebt, dan kan je er zo doorheen zijn. Daarom is het aan te raden om Netflix, Videoland, Spotify en Apple Music offline te gebruiken. Je kan thuis een afspeellijst aanmaken, of een film downloaden, en deze dan offline opslaan op je iPhone. Zodra je dan de deur uit gaat kan je via je mobiel naar muziek luisteren, of een film bekijken en dit zonder je databundel te gebruiken.

06) Hoge kwaliteit streamen uitschakelen
Als je onderweg muziek wilt luisteren dan is het natuurlijk lekker als je goed zuiver muziek krijgt te horen en dan is de voorkeur voor een hoge kwaliteit streamen vanzelf sprekend. Maar bij gebruik van hoge kwaliteit streamen heb je ook weer meer mobiel internet gebruik en dus een snel leeglopende databundel. Controleer of jouw streaming muziekdienst het mogelijk maakt om in een iets lagere kwaliteit te streamen en je hebt meer plezier van je databundel. 

07) Schakel je Wifi assistentie uit
Alle functies in je iPhone zijn super handig om te hebben maar dat vraagt soms ook gebruik van je databundel. Neem nu Wifi assistentie die het mogelijk maakt wanneer je slecht Wifi bereik hebt, dat je iPhone dan automatisch over gaat naar mobiel internet en je snapt het al, dan maak je weer gebruik van je databundel en dat wil je niet. Dus bij traag Wifi internet, of een slecht bereik, schakelt de iPhone automatisch over op je mobiel internet. Leuke functie, maar als je geen Unlimited data hebt, schakel deze dan uit. Ga naar Instellingen -> Mobiel netwerk, scroll helemaal naar beneden en zet Wifi assistentie op uit (grijs).

08) Schakel pushberichten uit
Bij veel apps is het mogelijk om voor elk bericht een pushbericht af te geven, maar is het ook nodig? Toegegeven, een pushbericht vraagt niet veel data, maar als je er 1000 tot 2000 krijgt op een dag, dan loopt dat toch op. Bekijk gewoon eens wat je nu echt wilt blijven volgen en wat eigenlijk niet nodig is, het kan geen kwaad. De instellingen van je pushberichten kan je vinden onder Instellingen -> Berichtgeving

09) Gebruik wat meer SMS berichten ipv Whatsapp of Signal of welke chat app
Het gebruik van chat apps vraagt natuurlijk ook iets van je databundel. Een plaatje hier, en een plaatje daar, het gaat lekker zo de hele dag door. Soms nog een video boodschap of even bellen, videocall via de app en gaan met die banaan. Maar vergeet niet, het kost je wel allemaal data en dat eet ook weer aan je databundel. Daarom is een ouderwets SMS berichtje soms veel beter. En nu hoor ik je al denken "SMS, die gebruikt dat nu nog". Je hebt gelijk, maar vergeet niet dat de apps om te chatten ook gebruik maken van je mobiele internet zodra je geen Wifi begrijp meer hebt.

10) Openbare hotspots
Onderweg en wil je minder van je databundel gebruik maken, kies dan voor openbare hotspots. Je kan al op veel plekken gebruik maken van hotspots zoals in Hotels, Winkels, Restaurants of Cafés. Voor Ziggo klanten zijn er zelfs Ziggo Wifispots waar je op zo'n 2 miljoen plekken zónder extra kosten kan internetten. Dus een openbare hotspot kan soms best een uitkomst zijn om je databundel niet aan te hoeven spreken als je buiten de deur op internet iets wil opzoeken. Maar wees wel voorzichtig met het gebruik van openbare hotspots, die kunnen onveilig zijn en dan kunnen mensen alles zien wat je doet. Er zijn soms ook openbare hotspots die niet echt zijn en er alleen maar zijn om je data te stelen. Gebruik daarom bij een openbare hotspot bij voorkeur altijd een VPN verbinding. 

11) Gebruik een app voor datagebruik
Als laatste tip heb ik dan nog het gebruik maken van een app om je dataverbruik te controleren. Het is natuurlijk altijd mooi dat Vodafone je een SMS stuurt, maar zelf controle is ook altijd erg handig. In de App Store van Apple zijn genoeg apps te vinden die je data kunnen controleren en bijhouden. Dit kan ook onder Instellingen -> Mobiel Netwerk, scroll helemaal naar beneden en klik daar op Stel gegevens opnieuw in. Dan kan je het ook gaan bijhouden, maar dit moet je dan wel zelf doen. Er zijn dus ook apps die je hiermee helpen en je elke maand berichten dat je weer bij 0 begint. En controleer af en toe in je My Vodafone app, dat kan natuurlijk ook. 

Steven
Community Moderator
Community Moderator
 • 10971Reacties
 • 1660Oplossingen
 • 2010Likes

Thanks voor de bijdrage @Energieboy!
Dat zijn inderdaad hele goede tips. 

Uitgelicht topic