Sharon
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
 • 3523Posts
 • 215Oplossingen
 • 442Likes

Vodafone stopt met het aanbieden van chatfuncties voor Android gebruikers

Update 17-02-2023: Vodafone stopt in maart '23 met het aanbieden van chatfuncties voor Android gebruikers. In plaats daarvan kan je gebruik maken van de chatfuncties van Google. Dit gaat automatisch, hiervoor hoef je niks te doen. Je krijgt van Google een bericht in jouw berichtenapp zodra je de chatfuncties kan gebruiken. Het versturen van SMS berichten blijft natuurlijk wel mogelijk.

 

Origineel bericht september 2020

Lees meer

Met RCS-Chat (Rich Communication Services) verstuur je video’s, foto’s, GIFjes, stickers, jouw live locatie, contacten, voice-recordings en bestanden vanuit de “vertrouwde” berichten inbox. Deze databerichten verstuur je onderling via internet tussen twee toestellen die beide RCS-Chat hebben. Het is de opvolger van het oude vertrouwde SMS’en. De opties van RCS zijn vergelijkbaar met WhatsApp en iMessage. 


Waarom?
Vodafone wil altijd innoveren. De sms-technologie is een mobiele netwerkdienst van al 30 jaar oud. Met de komst van 3G, 4G en 5G leveren we ondertussen meer diensten via een dataverbinding (zowel te gebruiken via WiFi-verbinding als mobiele dataverbinding). Door WhatsApp, Facebook Messenger, Viber, WeChat, Snapchat verplaatsen interacties naar andere berichtenplatformen die werken via een actieve internetverbinding. Vodafone wil hier ook een eigen platform voor bieden. 

Wat leuk! Hoe activeer ik dit? 

Alle Vodafone klanten met een abonnement of prepaid hebben toegang tot RCS Chat indien hun Berichten App dit ondersteunt. De Android Messenger App ondersteunt RCS op allerlei telefoons. De Samsung Berichten App op een Samsung toestel met  Android 11 software kunnen ook gebruik maken van RCS. Na activatie staat RCS default “aan”. De RCS chat functionaliteiten zijn gemakkelijk uit te schakelen indien je graag enkel gebruikt maakt van SMS.


Behoor jij tot deze groep? Dan ontvang je een Chat welkomstbericht van Vodafone of hollandsnieuwe. Dit welkomstbericht bevat een korte omschrijving van de functionaliteiten en linkjes naar de Algemene Voorwaarden en privacyverklaring. Daarnaast zijn er nóg enkele manieren om te herkennen of Chat actief is, namelijk:

 • Staat er in het invoerveld van je bericht "chat bericht" dan is Chat geactiveerd. Staat er SMS? Dan wordt het bericht als SMS verzonden. 
 • Chat biedt nieuwe functionaliteiten zoals het delen van video's, foto's, spraakberichten en je locatie. Kun jij dit? Dan staat Chat al aan!
 • Je kan ook in je instellingen kijken of Chat / RCS aanstaat.
  Capture.JPG

Je kan Chat alleen gebruiken als zowel de zender als de ontvanger van het bericht RCS-Chat ondersteunen. 

Informatie per Berichten App:

Berichten app:

Je kan gebruik maken van de RCS-chatfunctionaliteiten via de Android Berichten App (Android Messenger) of via de Samsung berichten inbox. Je dient één default app aan te wijzen voor al je SMS en RCS verkeer, RCS werkt niet op beide apps tegelijk. De eigen berichten diensten van Apple en Huawei ondersteunen voorlopig enkel SMS, geen RCS.

 

Android Berichten App of Android Messenging App: Wij leveren de RCS-chatfunctionaliteiten in de Android Berichten App (Android Messenging App) voor Vodafone & hollandsnieuwe klanten. Deze dienst activeert Google zonder dat je hiervoor nieuwe device software hoeft te downloaden. Je ontvangt een welkomstbericht, zodra RCS is geactiveerd.

Optioneel: Deze berichten app is te gebruiken op o.a. Fairphone, OnePlus, Oppo, Sony, LG, Xiaomi, Samsung, Huawei.

 

Samsung Messenger: Samsung heeft onze RCS-dienst geactiveerd binnen de Samsung Messenger App via de Android 11 software update. Installeer de nieuwe Android 11 software en maak verbinding met het mobiele netwerk. Na activatie ontvangt je een welkomstbericht.

Huawei toestel
Het proces voor activatie van de chatdienst door Huawei is nog onbekend. We verwachten dat dit onderdeel gaat zijn van een software update. Je ontvangt hierna een welkomstbericht.

Apple toestel
Apple ondersteunt de wereldwijde RCS-standaard op dit moment niet en geeft geen informatie over de toekomst. Berichten sturen vanuit Android & Samsung naar Apple blijft voorlopig via de traditionele SMS methode verlopen, zonder de nieuwe functionaliteiten. Apple maakt dus wel al gebruik van iMessage, wat vergelijkbaar is met RCS-Chat.

 

Wat kost dit?
Er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruik van Chat. Chatberichten worden als datasessie in rekening gebracht (zoals WhatsApp en iMessage), tenzij deze berichten via WiFi verlopen. Dan is het versturen en ontvangen van berichten gratis. Berichten tussen twee toestellen waarvan slechts één RCS ondersteunt worden als SMS verstuurd en afgerekend. Om Chat te kunnen gebruiken heb je dus een internetverbinding nodig (via het mobiele netwerk of WiFi). 
Ben je verbonden met het mobiele datanetwerk? Dan worden, afhankelijk van de berichtomvang, datakosten in rekening gebracht (te vergelijken met WhatsApp). Wanneer er geen internetverbinding via een data- of WiFi-verbinding beschikbaar is, kunnen berichten als SMS verstuurd worden. Je betaalt dan je gebruikelijke SMS kosten. Met SMS kun je niet gebruik maken van alle functionaliteiten.

Buitenland
Ondersteunt een mobiele aanbieder in het buitenland geen RCS-Chat? Dan krijg je de keuze om het bericht als SMS te verzenden (tegen SMS tarief). Je krijgt deze keuze bewust voorgelegd. Dit geldt overigens ook als de ontvanger van jouw bericht (tijdelijk) offline is.

Verschil met WhatsApp
Er zijn veel overeenkomsten met WhatsApp, maar toch is niet alles identiek:

 • WhatsApp is onderdeel van Facebook. Chat is een dienst geleverd door Vodafone, op basis van een platform genaamd RCS.
 • Met Chat komt je bericht altijd aan. Heb jij of je ontvanger geen internetverbinding via WiFi en is je mobiele databundel op? Of zit een van jullie in het buitenland zonder internet? Dan komen je WhatsApp berichten (tijdelijk) niet aan. Wanneer iemand geen Chat heeft (of geen internetverbinding heeft) kan je bericht als SMS verzonden worden.
 • Chat heeft in combinatie met SMS een 100% dekking. WhatsApp wordt in Nederland door 95% van de Nederlanders gebruikt, je kan dus niet iedereen bereiken.
 • Het is niet mogelijk om via Chat te videobellen, dit kan wel via WhatsApp.

Wat vinden jullie ervan?
Gaan jullie gebruik maken van deze opvolger van SMS? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in de reacties of open je eigen topic. De Community praat graag met je mee! 

 

111 Reacties
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Uitgelicht topic