Sharon
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 3523Posts
  • 215Oplossingen
  • 440Likes

VoLTE Roaming met Vodafone

VoLTE roaming betekent: bellen over 4G in het buitenland. In Nederland is bellen over 4G al in gebruik maar in het buitenland is deze functionaliteit nog niet overal mogelijk. Mobiel internetten doe je in het buitenland tegenwoordig wel via 4G (en 5G). Toch is het raadzaam dat je in de toekomst ook je telefoongesprekken via 4G voert in het buitenland. 


Waarom is bellen over 4G belangrijk?

In de toekomst gaan operators in het buitenland zowel 2G als 3G uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan landen als Korea, Amerika, Mexico en Canada (oa). In die landen wordt bellen via 4G (VoLTE) dan de enige manier om te bellen of gebeld te worden.


Het gebruik van bellen via 4G brengt meer voordelen met zich mee, ook in een land waar nog een 2G of 3G netwerk actief is: 

💡Een betere belkwaliteit: met VoLTE ervaar je “HD Voice”.  

💡Een beter bereik: het aanzetten van bellen via 4G geeft je de optie om via meerdere netwerken te bellen. Het heeft direct een beter bereik binnen- én buitenshuis.

💡Minder gesprekken die wegvallen ten opzichte van bellen via 2G. Omdat je toestel schakelt tussen het bereik van zowel het 2G als het 4G netwerk.

💡Bellen en internetten tegelijk: je kan 4G data gebruiken tijdens het bellen. Zo laat je tijdens je telefoongesprek de Google Maps navigatie draaien, kan je Instagrammen of iets opzoeken op het internet.

 

Wat heb je nodig om gebruik te maken van VoLTE roaming?

Vodafone zet de functionaliteit AAN voor vrijwel alle consumenten. Maar, je hebt wel een recente software release nodig vanuit je toestelleverancier én de juiste instellingen. 

Lees meer

1. Het toestel
Je kan VoLTE roaming gebruiken als je een 4G/5G geschikt toestel hebt. Daarnaast moet het toestel de nieuwste software versie hebben geïnstalleerd: voor iPhone is dat iOS15 en voor Samsung is dat Android R.

Heb jij een ander toestel dan Apple of Samsung? Vodafone heeft verschillende toestel merken gevraagd VoLTE Roaming live te zetten voor de Nederlandse Vodafone klant. 

2. De toestelinstellingen
Bellen via 4G staat actief in het toestel. Bij iedere toestelleverancier staat deze instelling op een andere plek. Kijk in onze toestelhandleiding hoe dit voor jouw toestel werkt. 

3. Het buitenlands netwerk

Op dit moment zijn er slechts een paar landen waarbij Bellen via 4G technisch mogelijk is (zoals Finland en AT&T US). Zodra meer buitenlandse operators deze techniek ondersteunen, sluit Vodafone hiermee een overeenkomst. Zo wordt bellen via 4G in dat land ook mogelijk. Zo zijn T-Mobile (US), Vodafone Italië en Vodafone Duitsland bijvoorbeeld al hard bezig om deze techniek live te krijgen.


Check ook of er op jouw plek van bestemming een 4G netwerk beschikbaar is. Zit je bijvoorbeeld diep verstopt in de bossen of ben je op een afgelegen strand? Dan kan het zijn dat er op die plek geen mobiel netwerk van één van onze partners beschikbaar is. De kans dat je dan bereikbaar bent of zelf kan bellen, is klein.

4. De datablokkade
Heb je een data blokkade omdat je je rekening niet hebt betaald? Of heb je in het buitenland meer als 60,50 euro aan data kosten gemaakt? Dan heb je geen internet verbinding meer en kun je niet bellen via 4G. Hopelijk is er dan een 2G of 3G netwerk tot je beschikking!

Tip: ben je bang om hoge data kosten te maken? Ook als dataroaming uitgeschakeld is, kan je toch bellen via 4G. Dataroaming hoeft niet aan te staan om VoLTE roaming te gebruiken.

Gelden deze voorwaarden voor jou? En wil je in het buitenland sowieso goed bereikbaar blijven voor het thuisfront? Controleer dan - als je in Nederland bent-  of de instelling in jouw toestel alvast goed staat. Zodra 4G bellen in het buitenland mogelijk is, maak je er direct gebruik van. Tot die tijd biedt 4G bellen je thuis ook al een betere verbinding binnenshuis. 

 

Datalimiet
Voor bellen via 4G (VoLTE) heb je een actieve internetverbinding nodig. Bevind je je straks in één van de landen die 2G en 3G uitgeschakeld hebben en is je databundel op? Of heb je je datalimiet van 60,50 euro bereikt én geen actieve Alles in 1 Wereldbundel? Dan kan je niet meer internetten. 
In dat geval raden we je aan om je datalimiet in My Vodafone te verhogen. Of koop een extra databundel om te blijven bellen, appen en sms’en via het 4G netwerk in dat desbetreffende land.

 

In landen waar 2G en 3G wel nog actief is, kan je wel blijven bellen en sms’en als je databundel op is. In Nederland blijft 2G voorlopig sowieso beschikbaar tot eind 2024. 

 

Kosten
Eén minuut bellen via het mobiele netwerk wordt altijd afgerekend als één minuut bellen, ongeacht of je belt via 2G, 3G, 4G of 5G. Dus niet in MB’s. Dit zie je ook zo terug op je factuur en in My Vodafone bij je verbruik. 

 

Meer informatie
Is er nog iets onduidelijk? Of mis je informatie in dit artikel? Dan lezen we graag jouw reactie. 

 

 

2 Reacties
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Uitgelicht topic