Sharon
Community Developer
Community Developer
 • 3522Posts
 • 213Oplossingen
 • 434Likes

Spoofing

Word jij regelmatig gebeld door Nederlandse nummers die je niet kent? Of krijg je telefoontjes van mensen die je niet gebeld hebt? Dat kan een vorm zijn van telefoonfraude: spoofing. Vodafone wil je hiervoor behoeden. We leggen je daarom graag uit wat het precies is en wat je er tegen kan doen. 


Telefonische spoofing
Er zijn verschillende soorten spoofing. Bij telefonische spoofing bellen oplichters met een Nederlands nummer terwijl zij zich helemaal niet in Nederland bevinden. Deze truc wordt veel gebruikt bij helpdeskfraude. Fraudeurs bellen je namens een helpdesk van grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld Microsoft. 
Tijdens het gesprek proberen ze je ertoe aan te sporen om de beller de controle over jouw computer te geven. Zogenaamd om een bepaalde bug te verhelpen. 

 

⚠️ Doe dit in geen geval! Beëindig het gesprek en neem contact op met het bedrijf waardoor je "gebeld bent". Zo controleer je de echtheid van het verzoek. Geef in een telefoongesprek geen persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, pincodes of creditcardgegevens door. Voer deze gegevens ook niet in op een website voordat je zeker weet dat de vraag van het betreffende bedrijf zelf komt. 

 

Beller ID- spoofing
Bij beller ID-spoofing belt een oplichter iemand met zijn eigen telefoon en eigen nummer. Maar, het nummer van iemand anders, die er niets mee te maken heeft, verschijnt op het scherm van de ontvanger. Slachtoffers komen er vaak achter dat hun nummer misbruikt wordt als ze worden 'teruggebeld' door mensen die ze nooit zelf gebeld hebben.

 

Andere vormen van phishing
Er zijn zoveel verschillende vormen van phishing en fraude. We hebben meerdere topics geschreven om je hierover te informeren. 

Krijg jij regelmatig telefoontjes van mensen die je helemaal niet gebeld hebt? Dan is het raadzaam om je mobiele nummer te wijzigen. We snappen dat dit niet heel prettig is, zeker als je het nummer al lang gebruikt. Helaas is er geen andere mogelijkheid om dit misbruik te stoppen.

Je nummer wijzigen doe je heel eenvoudig via My Vodafone. Dit kost eenmalig 11,69 euro en duurt 5 werkdagen.

Gebeld door een +44 nummer? Bel niet terug!

Wijzig regelmatig je wachtwoord

Wangiri fraude

Phishing/SPAM - hier vind je alle actuele voorbeelden van fraude en phishing die momenteel in de omloop zijn. 

Vermoed je dat je een phishing-bericht hebt ontvangen? Geef het ons door via phishing@vodafone.nl.

 

Mis je informatie? 
Dan lezen we graag jouw reactie. 

4 Reacties
Energieboy
Super Expert
Super Expert
 • 9274Posts
 • 2938Oplossingen
 • 2047Likes

Leuk verhaal, daarover had ik ook een topic over geschreven, zie deze topic
Wil je deze lezen, dan mag dit gerust. Fijn dat ook Vodafone hier aandacht aan heeft besteed. 

Echt mensen, let op! Voor je het weer geef je onbewust gegevens weg, doe dat niet.

Gerbrand-Albert
Nieuwkomer
 • 1Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

Hoi

Is het niet mogelijk om ongebruikte 06 nummers inactief te zetten door vodafone 

Heb namelijk erg veel last van die telefoontjes heb inmiddels denk ik 50 06 nummers geblokkerd

Het blijft echter doorgaan

Ik heb de nummers geprobeert terug te bellen en krijg dan te zien onbekend nummer of nummer niet actief te zien in me telefoon scherm

 

Energieboy
Super Expert
Super Expert
 • 9274Posts
 • 2938Oplossingen
 • 2047Likes

Het is niet mogelijk om ongebruikte nummer te blokkeren. Die zijn niet in gebruik, dus valt er ook niets te blokkeren. En gebruikte 06 nummers kunnen ze, zeker met spoofing, ook niet blokkeren. Want vaak gebruiken ze bestaande 06 nummers en dat zou betekenen dat die mensen niet meer gebeld kunnen worden, maar zelf niet weten waarom. Dus dat is gewoon niet mogelijk. 

Je kan alleen nummers zelf blokkeren en als het heel vervelend begint te worden, een nieuw nummer aanvragen bij Vodafone. Altijd heel vervelend als men je 06 nummer heeft en dan blijven bellen. 

Steven
Community Moderator
Community Moderator
 • 11181Posts
 • 1686Oplossingen
 • 2089Likes

Ah dat is zuur @Gerbrand-Albert😞 Het klopt helaas wat @Energieboy aangeeft. Vanuit ons is het niet mogelijk om deze nummers te blokkeren. Mocht je er echt heel veel last van hebben dan is het raadzaam om je mobiele nummer te wijzigen. We snappen dat dit niet heel prettig is, zeker als je het nummer al lang gebruikt. Helaas is er geen andere mogelijkheid om dit misbruik te stoppen. 

Uitgelicht topic