Sietske
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 1394Posts
  • 51Oplossingen
  • 59Likes

In de EU net zo mobiel als thuis - Veel gestelde vragen

Sinds 1 juni 2017 kunnen alle Vodafone-klanten gebruik maken van hun eigen nationale bundel zonder dat hiervoor extra kosten worden berekend. Dit principe heet 'Roam Like at Home'. In dit topic vind je meer informatie over de roaming regulering en de Fair Use Policy (FUP).


Wat houdt Roam Like at Home in?
Je bundels voor bellen, sms'en, en data zijn sinds 1 juni 2017 geldig in de Vodafone EU-zone. Het Nederlandse tarief is nu dan ook het tarief voor in die EU-zone. Je bent dus op de Spaanse stranden net zo mobiel als thuis in Nederland.

Voor wie geldt de roaming regulering?
De roaming regulering geldt voor al onze klanten. Er is echter een verschil tussen abonnementen en prepaid wat betreft de landen die onder Roam Like at Home vallen. Zie hieronder.

In welke landen geldt de roaming regulering?
Bekijk de volledig lijst met landen waar je kunt "Roamen Like At Home" hier.
De volgende landen zijn niet inbegrepen voor prepaid-gebruikers, wel zijn de tarieven hiervoor verlaagd: Turkije, Albanië, Monaco, Andorra, Faeröer, San Marino, Man (Isle of Man), Jersey, Guernsey. Klik hier voor meer informatie.

Moet ik iets activeren hiervoor?
Om gebruik te maken van de roaming regulering hoef je niets te doen. Dit is automatisch ingesteld. Wel moet natuurlijk 'mobiele data' en 'dataroaming' aan staan op je toestel, als je in het buitenland gebruik wilt maken van mobiel internet. Klik hiervoor in je toestel op de app 'Instellingen', daarna op 'Verbindingen' en uiteindelijk op 'Mobiele netwerken'. De specifieke instellingen voor jouw toestel kun je hier vinden.

Welk netwerk moet ik selecteren hiervoor?
Om je ook in het buitenland een zo goed mogelijk netwerk te bieden, kun je het beste je netwerkinstellingen op automatisch zetten. Klik hier voor de specifieke instellingen van jouw toestel.

Kan ik door deze nieuwe roaming regulering ook bellen en sms'en vanuit Nederland naar het buitenland?
Bellen vanuit Nederland valt niet onder de regulering. Hiervoor gelden de reguliere tarieven van je abonnement. In het tarievenoverzicht vind je de precieze tarieven voor jouw abonnement.

Alles-in-1 op Reis
De Alles-in-1 op Reis BloX en de Alles-in-1 op Reis XL BloX kun je sinds 1 juni 2017 niet meer aansluiten. Voor de landen Japan, Nieuw-Zeeland en Australië blijven deze BloX nog wel geldig na 1 juni 2017, totdat je deze uitschakelt of de Alles in 1 Wereld (XL) activeert.
De Alles-in-1 Wereld (XL) BloX vervangt dus de Alles-in-1 op Reis BloX. Deze Wereld-BloX is geschikt voor gebruik buiten de EU-zone. Lees meer informatie op deze pagina.

Internet Op Reis Wereld
De Internet Op Reis Wereld BloX kan niet meer aangesloten worden per 1 juni 2017 omdat we de nieuwe Alles-in-1 Wereld (XL) BloX aanbieden.
De Internet Op Reis Wereld BloX blijft aan staan totdat:

  • Je deze zelf uitzet
  • Je de nieuwe Alles-in-1 (XL) Wereld BloX activeert

BloX Beperkt Internet
De BloX Beperkt Internet werkt zowel in Nederland als in de EU-zone. Als je je bundel hebt verbruikt en beperkt internet aan hebt staan, dan gebruik je buiten je bundel data en maak je dus hoge kosten. Om dit te voorkomen kun je een extra EU BloX aansluiten.

Geen zorgen over hoge kosten
Je geeft je vakantiebudget toch liever uit aan leuke dingen dan aan een hoge telefoonrekening? Daarom staat het limiet voor datagebruik in het buitenland standaard op € 60,50. Zo voorkom je onverwachts hoge kosten.
Als je voor € 60,50 aan data hebt verbruikt in het buitenland, dan kun je niet meer verder internetten. Je kunt deze grens wel zelf aanpassen via de My Vodafone app.

Internet werkt niet!
Controleer of data-roaming is ingeschakeld en of je de juiste APN-instellingen hebt ingesteld. De standaard APN is live.vodafone.com. Er zijn ook (zakelijke) abonnementen die een andere APN gebruiken zoals office.vodafone.nl. De specifieke instellingen voor jouw toestel kun je hier vinden. Helpt dit allemaal niet? Dan kun je het beste onze Network Check raadplegen of contact met onze klantenservice opnemen.

Fair Use Policy (FUP) Voorwaarden voor redelijk gebruik
De Fair Use Policy (FUP) van Vodafone is gebaseerd op de Europese roaming verordening en heeft als doel om onredelijk gebruik in het buitenland te voorkomen. 'Roam like at Home' is dus niet bedoeld voor onredelijk gebruik in het buitenland. Daarom heeft de Europese Commissie voorzorgsmaatregelen opgesteld waarmee mobiele operators onredelijk gebruik in het buitenland kunnen voorkomen. Vodafone kan onredelijk gebruik signaleren op basis van de verhouding tussen nationaal- en internationaal (roaming) verbruik. De Fair Use Policy (voorwaarden voor redelijk gebruik) maakt deel uit van onze dienstvoorwaarden

Voor welke abonnementen geldt de FUP?
De FUP geldt voor al onze abonnementen, zowel voor consumenten als zakelijk.

  • Uitzondering: RED Pro, One Mobile, One Business afgesloten voor 1 juni 2017
  • Uitzondering: RED en Black, afgesloten of verlengd tussen 21 november 2016 en 1 juni 2017

Is dit beleid wettelijk bepaald voor alle providers of is dit iets dat Vodafone zelf heeft bedacht?
Dit beleid is niet door Vodafone zelf bedacht en geldt voor alle providers in Nederland en de EU. Alle providers passen deze FUP toe.

Contract en voorwaarden
De Roaming Regulatie is ons opgelegd door de EU Roaming Verordening. Onderdeel van deze verordening is de FUP om providers te beschermen tegen misbruik en fraude. Als gevolg hiervan mogen we de FUP voor alle nieuwe en bestaande klanten wijzigen, zonder dat het een opzegrecht creëert. Klanten waarvan EU roaming al onderdeel van het abonnement was, hadden voorheen ook al een FUP. De huidige FUP is echter veranderd qua richtlijnen. Zodoende committeren wij ons aan de nieuwe FUP voorschriften, voor alle abonnementen. Daarnaast hebben er geen negatieve wijzigingen plaatsgevonden voor de tarieven. De FUP-toepassing is geen tarief of tariefwijziging.

Geldt het alleen voor internet?
Nee, de FUP geldt voor bellen, sms'en en internetten.

Waarom wordt de FUP toegepast?
De FUP is in het leven geroepen om misbruik van roaming tegen te gaan.

Wanneer wordt de FUP niet toegepast?
Bij redelijk gebruik passen we geen FUP toe. Er is sprake van redelijk gebruik van het abonnement als men over de meest recente 4 maanden:
- méér verblijft in de lidstaat (Nederland) waar het abonnement is aangeschaft
of
- méér verbruik vertoont in de lidstaat (Nederland) waar het abonnement is aangeschaft

Wanneer wordt de FUP wel toegepast en wat is onredelijk gebruik?
Als je in een periode van vier maanden méér tijd in het buitenland doorbrengt dan in Nederland én meer verbruik vertoont in het buitenland dan in Nederland, is er sprake van onredelijk verbruik.

Extra info: Elke dag dat contact wordt gemaakt met een Nederlands netwerk, geldt niet als een ‘roamingdag’, en telt dus niet als verblijf of verbruik in het buitenland. Indien je bijvoorbeeld elke dag op en neer rijdt tussen Nederland en Duitsland zal de FUP niet van toepassing zijn.

Wat gebeurt er bij onredelijk verbruik?
Als er sprake is van onredelijk verbruik, sturen wij je een bericht met het verzoek om je (roaming) gedrag aan te passen en krijg je de kans om een stabiele link met Nederland aan te tonen. Als je gedrag na 14 dagen niet aantoonbaar is veranderd, of je kunt geen stabiele link met Nederland aantonen, heeft Vodafone het recht om een toeslag in rekening te brengen vanaf dat moment.

Extra info: De toeslagen in de EU bij onredelijk verbruik:
€ 0,04 (€ 0,0387) per minuut
€ 0,01 (€ 0,0121) per sms
€ 0,01 (€ 0,0121) per MB

Duurzame band
Redelijk verbruik is onderdeel van een duurzame band, dus als het verbruik wordt aangepast is de duurzame band hersteld. Nadat je een waarschuwing over het verbruik hebt ontvangen heb je twee weken de tijd om het verbruik aan te passen en/of aan te tonen dat er wel een stabiele link met Nederland is.

Een duurzame band kun je aantonen door documenten te overleggen die bewijzen dat je een duurzame band met Nederland hebt. Denk aan: verblijfsdocumenten, schoolinschrijving, bewijs van betaling lokale belasting, werkgeversverklaring etc. Aan de hand van deze gegevens wordt bekeken of er extra kosten in rekening worden gebracht bij toekomstig gebruik.

Klik hier voor de actuele dienstvoorwaarden en wat de toeslagen zijn voor onredelijk gebruik.

Verkorte link: www.vodafone.nl/act/c/roamlikeathome-topic

35 Reacties
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Uitgelicht topic