Maartje
Oud Vodafone Moderator
Oud Vodafone Moderator
  • 2859Posts
  • 180Oplossingen
  • 207Likes

Hoe werkt dekking binnenshuis?

Op vrijwel alle plekken is er goed bereik buiten, maar is de ontvangst binnen in een gebouw of huis een stuk minder. Hoe kan dat?

Netwerk masten

Hiervoor zijn verschillende oorzaken te noemen. Om dit te begrijpen is het van belang om eerst te kijken naar hoe het precies zit met de ontvangst die je hebt. Je telefoon maakt verbinding met een van onze netwerk masten. Een mast kan vlakbij staan, of in sommige gevallen tot wel een paar kilometer verderop. Zowel de netwerk mast als jouw toestel zenden een signaal uit. Dat signaal bestaat uit radiogolven.

Frequenties & Radiogolven
Er zijn een beperkt aantal frequenties die Vodafone mag gebruiken. De frequentie bepaalt de lengte van de radiogolven. Hoe hoger de frequentie, hoe korter de golven elkaar opvolgen. Een voordeel van een hoge frequentie is dat het hogere snelheden toelaat. Een voordeel van een lagere frequentie is juist dat het beter doordringt door materialen. Je hebt dit effect vast wel eens zelf gemerkt: als in een auto muziek hard wordt afgespeeld, hoor je als je buiten staat vaak alleen de doffe, lage tonen – de bassen. Dit zijn de geluiden (ook geluid is een golf) met de laagste frequenties.

Radiogolven met een lage frequentie dringen dus beter door materialen heen. Bij materialen kun je in het geval van een huis denken aan beton of staal, maar ook aan glas met een coating erop. Alles wat er zich tussen jouw toestel en onze antenne bevindt, zal (een beetje) straling tegenhouden. Dat kan dus ook een hijskraan zijn, de woning van de buren of een grote boom in je tuin. Omdat 2G en 4G op lagere frequenties worden uitgezonden dan het 3G-signaal, kun je ervaren dat je binnenshuis bijvoorbeeld wel goed 2G-bereik hebt, maar geen of weinig 3G-bereik. Het 4G netwerk zorgt ook voor een betere dekking binnenshuis omdat deze op 800 MHz werkt.

Toestel
Naast het netwerk is ook het toestel van invloed. Sommige antennes werken beter dan andere. Zo zijn er toestellen met meerdere antennes voor een verbetering van het bereik.

Woning & Isolatie
Heb je dan straks op elke plek optimaal bereik, ook binnenshuis? Niet op alle plekken is het mogelijk een antenne te plaatsen. Daarnaast is er nog een andere belangrijke ontwikkeling waar ook RTL Nieuws aandacht aan besteedde: de isolatie van woningen wordt steeds beter. Het gevolg hiervan is dat er niet genoeg radiogolven kunnen doordringen, wat dus ten koste gaat van de netwerkdekking binnenshuis. Om alsnog een zo goed mogelijke dekking binnenshuis te kunnen bieden hebben we 'Bellen via WiFi en 4G geintroduceerd! Meer hierover kun je lezen in het volgende topic: Network Check gebruiken om erachter te komen wat de oorzaak is en dit op te lossen.

Uitgelicht topic