Sharon
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 3523Posts
  • 215Oplossingen
  • 441Likes

Gebeld door een +44-nummer? Bel niet terug!

Nummers die beginnen met +44 zijn afkomstig uit Engeland. Criminelen en fraudeurs laten je telefoon (meestal) één of twee rinkelen en hopen dat je terugbelt. Zo krijgen de oplichters een deel van de belkosten. Dit is een vorm van “phishing”. Het belangrijkste is dat je niet reageert. Wil je hier meer over weten? Lees dan hoe deze vorm van fraude precies in zijn werk gaat in dit topic.

 

Soms stuurt de fraudeur ook sms’jes met hetzelfde nummer. Ook hiervoor geldt: reageer niet en klik niet op eventuele links in het bericht. Verwijder de sms ook meteen.

 

Blokkeren (alleen bij Android).
Het is verstandig om het +44 nummer te blokkeren in je mobiele telefoon. Dit doe je zo:

 

  • Ga naar contacten
  • Maak een nieuw contact aan
  • Als nummer zet je alleen het landnummer erin
  • Je blokkeert dit contact

Voor alle nummers uit dat land staat er nu een blokkade om contact met je op te nemen. Deze truc werkt dus ook voor vervelende telefoontjes vanuit andere landen. Een Nederlands mobiel nummer dat uit het betreffende land belt, krijgt trouwens wel nog gewoon verbinding met je. 

 

Melding als waarschuwing
Het is voor Vodafone Nederland niet mogelijk om in te grijpen bij nummers van buitenlandse operators. Daarom is blokkeren de enige optie om deze overlast te stoppen. Wel voorzien we telefoongesprekken vanuit Nederland naar mogelijk frauduleuze buitenlandse nummers van de melding: ''Let op, u belt naar een buitenlands nummer. Hier kunnen hoge kosten aan verbonden zijn. Wilt u dit niet, verbreek dan de verbinding".

 

Tot slot
Lees meer over de verschillende vormen van phishing en fraude in ons Phishing en SPAM topic. Zorg er in ieder geval voor dat je je persoonlijke gegevens goed beschermt door regelmatig je wachtwoorden te wijzigen. En laat je niet verleiden. Als je iets niet vertrouwt, is dat vaak al een teken. 

4 Reacties
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Uitgelicht topic