Sharon
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
 • 3523Posts
 • 215Oplossingen
 • 440Likes

DreamLab


Maak kennis met DreamLab; een app van de Vodafone Foundation waarmee we ons krachtige netwerk en de rekenkracht van jouw smartphone inzetten om medisch onderzoek naar kanker en COVID-19 te versnellen. Wanneer jij je telefoon oplaadt en DreamLab start, rekent de app kleine stukjes van een onderzoeksproject door. Zo wordt onderzoek sneller voltooid. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe sneller dit gaat. 


Hoe kan ik helpen?  

Op Android telefoons download je DreamLab vanaf Google Play. DreamLab start automatisch als je telefoon oplaadt en tenminste 80% opgeladen is. Je kunt ook op 'Start DreamLab' drukken.

Op iOS telefoons download je DreamLab vanuit de App Store. DreamLab start op als je 'Start DreamLab' in de app aanklikt en je telefoon neerlegt zonder op de 'home' of 'lock' knop te drukken. Als je op 'home' drukt, een andere app opent of telefoneert, kan DreamLab pauzeren of stoppen.

Let op: omdat de app op iOS apparaten actief moet blijven, kan de telefoon als je 'auto-lock' heb ingesteld, geen onderzoeksproblemen doorrekenen zodra de auto-lock geactiveerd is. Daarom wordt auto-lock gedeactiveerd zodra je op 'Start DreamLab' drukt.

Welk onderzoek steun je? 

De onderzoeksorganisaties die DreamLab momenteel steunt zijn Imperial College London (GB), Garvan Institute (AU) en AIRC (IT). Meer informatie over de onderzoekspartners die DreamLab momenteel steunt, kun je lezen in de sectie 'Projecten' in de app. 
Je kunt in de app zelf kiezen welk onderzoek je steunt: borstkanker, eierstok-, prostaat- of alvleesklierkanker of onderzoek naar COVID-19. DreamLab kiest er nu voor om je in te zetten in een kankermedicijnenproject van het Imperial College in Londen. Selecteer dus handmatig COVID-19 als je onderzoek naar Corona wilt steunen. 

Maatschappelijk doel

DreamLab is een app met een maatschappelijk doel. Daarom wilt Vodafone hier niets aan verdienen. Wij kunnen echter niet monitoren hoeveel mobiele data er wordt verbruikt voor DreamLab. Daarom doneren we ieder jaar een geldbedrag op basis van het aantal gebruikers van de app aan de Vodafone Nederland Foundation. De Vodafone Nederland Foundation is een stichting met een sociale missie die maatschappelijke projecten opzet en goede doelen steunt.

Veel gestelde vragen
 

Dataverbruik en instellingen 


Waarom moet mijn telefoon worden opgeladen om DreamLab te gebruiken?

DreamLab is zo ontworpen dat deze alleen werkt als je telefoon oplaadt. Zo hoef je je nooit zorgen te maken over je batterijniveau. Bij Android werkt DreamLab automatisch als je telefoon opgeladen wordt. Bij iOS moet je de app activeren zodra de telefoon ingeplugd is en de app geopend is.
 

Hoe kan ik DreamLab stoppen?
Als je telefoon stopt met het opladen, stopt DreamLab ook automatisch. De app stopt ook wanneer je klikt op 'Sessie beëindigen'. Om DreamLab definitief te stoppen, moet je de app verwijderen. 
 

Gebruikt DreamLab data van mijn mobiele abonnement of WiFi?
Als je telefoon een beschikbaar WiFi-netwerk vindt, gebruikt DreamLab automatisch dat netwerk. DreamLab is automatisch ingesteld om onbeperkt WiFi te gebruiken, maar dit kun je in de instellingen van de app wijzigen. De app gebruikt data van je WiFi-abonnement.

Is er geen WiFi-netwerk beschikbaar? Dan gebruikt DreamLab je mobiele netwerk. De app blijft data gebruiken tot de maandelijkse datalimiet die je ingesteld hebt, bereikt is (50 MB, 250 MB of 500 MB). Je kunt je maandelijkse datalimiet op elk moment in de app instellingen wijzigen. Als je niet wilt dat DreamLab mobiele data gebruikt, kun je 0 MB mobiele data instellen in de instellingen van de app. Dan gebruikt de app alleen WiFi. 

Mobiel datagebruik voor DreamLab wordt in rekening gebracht door je provider. We adviseren je om in de instellingen (ga vervolgens naar 'Netwerkinstellingen') aan te geven hoeveel MB je maximaal wilt verbruiken op WiFi en/of op het mobiele netwerk. 
​​
Hoe kan ik DreamLab alleen over WiFi gebruiken?
Ga naar de app instellingen en zet mobiele data uit.
 

Hoe kan ik DreamLab alleen op mijn mobiele netwerk gebruiken?
Ga naar de app instellingen van DreamLab en zet WiFi uit.
 

Hoeveel data gebruikt DreamLab?
Dat bepaal je helemaal zelf. Op je mobiele netwerk kun je kiezen om 50 MB, 250 MB of 500 MB per maand bij te dragen. Bij WiFi kun je kiezen om 500 MB, 1 GB of 'onbeperkt' per maand te doneren. In de instellingen van de app pas je eenvoudig aan hoeveel data je op elk moment aan DreamLab bijdraagt.

Als leidraad:
50 MB = 25 foto's per maand op sociale media uploaden.
500 MB =  ongeveer 1,5 uur per maand video streamen.
​​​​​​1 GB  =  3 uur per maand video streamen.

Je kunt in de app instellingen zien hoeveel data DreamLab heeft gebruikt en wanneer de maandelijkse cyclus van DreamLab weer begint.Privacy


Heeft de app toegang tot persoonlijke informatie op mijn telefoon? 

DreamLab gebruikt geen persoonlijke informatie en persoonsgegevens. 

Op Android-telefoons vraagt de app toegang tot foto's, media en documenten om de kleine onderzoeksproblemen op te slaan terwijl je telefoon eraan rekent en ze oplost. DreamLab gebruikt geen persoonlijke informatie of foto's om de onderzoeksproblemen op te lossen.

Op iOS telefoons heeft DreamLab geen toegang tot je persoonlijke informatie nodig. DreamLab gebruikt de rekenkracht van jouw smartphone om onderzoeksproblemen op te lossen zonder dat jij jezelf hoeft te identificeren. Meer informatie hierover lees je in het Privacystatement in de instellingen van de app. 

Wordt mijn persoonlijke informatie voor medische doeleinden gebruikt?
Nee, DreamLab gebruikt geen persoonlijke informatie en persoonsgegevens van gebruikers. 

 

Support


Ik zie ‘0’ berekeningen, hoe kan dat?

Het is belangrijk om DreamLab genoeg tijd geven om berekeningen uit te voeren. De tijd die een berekening in beslag neemt, verschilt sterk per project. Bij sommige projecten worden slechts een paar berekeningen gemaakt wanneer DreamLab 8 uur is ingeschakeld.

Andere mogelijke oorzaken:

 • Het opladen wordt onderbroken (vooral bij draadloos opladen). Dan stopt Dreamlab direct met rekenen. Zelfs als het opladen slechts een seconde wordt onderbroken.  
 • Je hebt niet de nieuwste versie van DreamLab.
 • Op iOS: DreamLab draait niet op de voorgrond.
 • Op Android: De telefoon laadt op maar de batterij is minder dan 80%, dus DreamLab start niet automatisch.


DreamLab is midden in de nacht gestopt, hoe kan dat? ​​​​​​
Wellicht is de internetverbinding onderbroken. Gebruik je DreamLab op iOS? Houd er dan ook rekening mee dat DreamLab stopt als je op de homeknop drukt, of als je een tekstbericht of andere app hebt geopend terwijl DreamLab actief was. Bekijk daarnaast ook mogelijke oorzaken die hierboven genoemd worden (zoals het opladen dat onderbroken is). 


Hoe kan ik een bug of een ander probleem melden?
Ga naar de instellingen van de DreamLab app; daar kun je 'Feedback Sturen'. Geef hier een zo volledig mogelijke omschrijving van het issue. Jouw feedback wordt dan verwerkt in updates en nieuwe releases van DreamLab.


Batterij


Loop je een risico wanneer je je telefoon aan de oplader laadt, terwijl de Dreamlab app actief is?

De mobiele telefoons van alle bekende leveranciers zijn gebonden aan strikte veiligheidstesten die ervoor zorgen dat toestellen veilig werken in verschillende situaties. Dit betekent dus ook applicaties die actief zijn terwijl het toestel aan het laden is. De telefoons hebben veiligheidsfuncties om een oververhitte batterij te voorkomen als het toestel actief is. 
Als extra beveiliging zal de DreamLab app pauzeren zodra de batterij de temperatuur 40 graden Celcius bereikt.


Tot slot: zorg ervoor dat je altijd de veiligheidsinformatie in de toestelhandleiding volgt wanneer je je toestel oplaadt.


We zijn zoals altijd erg benieuwd wat jouw mening is over DreamLab. Laat het ons weten in de reacties of open je eigen topic! Heb je een vraag of lukt er iets niet? Ook dan staat de Community voor je klaar. Wil je direct contact met een medewerker van Vodafone? Gebruik dan één van onze contactopties

11 Reacties
Energieboy
Expert
Expert
 • 11983Posts
 • 3502Oplossingen
 • 3129Likes

Een heel goed initiatief, maar ik sla deze toch even over.
Waarom? Omdat ik in de nachten nooit mijn telefoon op zal laden, deze ook niet aan wil laten (als niet nodig is) en ik snap dat de privacy geen punt hoef te zijn, maar daar ben ik altijd wel heel voorzichtig mee. Yep, je privacy ligt op straat, dat zal vast ook wel, maar hij hoeft dan niet op iemand z’n bureau te liggen 

Maar nogmaals, een zeer goed initiatief en mijn ouders doen zoiets ook al via hun computer. Daar draait ook iets mee op de achtergrond om te helpen aan Covid-19 onderzoek. Succes in ieder geval en hoop dat er toch nog veel mensen zijn die het zullen downloaden en gebruiken 

Surcouf

Ontdekker
 • 4Posts
 • 0Oplossingen
 • 5Likes

Ik doe mee sinds een uur geleden, nadat ik het artikel in het AD over Dreamlab heb gelezen.
Ik vind dit een uitermate goed initiatief.
Ik vind wel dat de voorlichting tekort schiet. Zodra je participeert doe je natuurlijk mee aan een project. Omdat je de app hebt gedownload vanwege de Coronacrisis, daar gaat het AD artikel immers over, verwacht je aan een Covid-19 research project mee te doen. Echter niets is minder waar. De app kiest ervoor om je in te zetten in een kankermedicijnenproject van het Imperial College in Londen. Je moet dus handmatig het juiste project kiezen om aan mee te doen. Pas het vierde project in de rij van projecten is een Corona gerelateerd project.
Dat vind ik volksverlakkerij. Zorg er dus voor dat bij de start van je deelname aan Dreamlab meteen een Covid-19 project wordt geselecteerd.
Verder wil ik graag 4 wensen uiten voor het project. Dit speciaal voor power-users of mensen met ervaring met deelname aan distributed computing projecten, zoals bijvoorbeeld SETI@home.
De vier wensen zijn:
1. De mogelijkheid om meer dan 500MB aan data te kunnen verwerken.
2. De mogelijkheid om 24/7 de app te kunnen laten draaien.
3. De mogelijkheid om zonder lader te kunnen werken tot een accu level dat je zelf kunt instellen.
4. De ontwikkeling van een desktop/laptop app om echt ongebreidelde rekenkracht te ontwikkelen zoals in voornoemd SETI@home project.

Bertys

Ontdekker
 • 3Posts
 • 0Oplossingen
 • 2Likes

Doe nu een paar dagen mee met de Dream App. Volgens mij werkt deze app nog niet goed. Toen ik de eerste keer ‘s ochtends de app uitschakelde bleek dit al negen minuten na de start te zijn gebeurd. Oeps , er is iets mis gegaan.

Vanmorgen weer hetzelfde, maar nu na ruim drie uur, en weer “ oeps “ er is iets misgegaan. Nul berekeningen uitgevoerd.

Het gaat om een IPhone 6s met software 13.5.1.

Ook vraag ik mij af wat het betekent voor de accu. Men raadt nu niet bepaald aan om de accu steeds tot 100% op te laden want dit zou ten koste gaan van de levensduur van een accu.
 
Door de reactie van Surcouf kom ik er nu ook achter dat Corona niet was geselecteerd bij mij ,maar een kankeronderzoek. Ook belangrijk. Maar dit is dus onjuiste voorlichting van de kant van Ziggo Vodafone. Heb dit nu aangepast, maar is natuurlijk vreemd dat dit niet wordt vermeld.

19Andre71

Nieuwkomer
 • 1Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

Hallo Vodafone, de app dreamlab is een goed initiatief. Is het een idee om deze app uit te brengen voor ios/android mediaplayers? Deze players zijn krachtiger dan een gsm met rekenwerk, zoals de nvidia shield en aplple tv 4K. Persoonlijk heb ik het idee dat via de mediaplayers meer reken-winst gehaald kan worden voor het goede doel. Het is maar een idee.

QPO

Nieuwkomer
 • 1Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

Waarom wordt mijn telefoon heet bij gebruik van dreamlab en

kan dit kwaad?

Energieboy
Expert
Expert
 • 11983Posts
 • 3502Oplossingen
 • 3129Likes
QPO wrote:

Waarom wordt mijn telefoon heet bij gebruik van dreamlab en

kan dit kwaad?

Waarschijnlijk omdat die ook stroom nodig heeft om de app te gebruiken. 
En als die dan een hele nacht aan het draaien is, de app, dan zal die ook elke keer stroom vragen en dat voel je wel aan je batterij. Bij ene toestel wat meer dan bij een ander.

RJMM

Nieuwkomer
 • 2Posts
 • 0Oplossingen
 • 1Likes

Wanneer ik een “langzame” lader gebruik en Dreamlab geactiveerd heb, laadt mijn telefoon niet op. Het batterij niveau is ‘s morgens zelfs lager dan toen ik hem de vorige avond op de lader had gezet.

De batterij wordt niet overdreven warm, maar aangezien het de bedoeling is dat mijn telefoon ‘s nachts laadt zodat ik er weer de hele dag gebruik van kan maken, is dit niet echt een goede motivatie om Dreamlab te blijven gebruiken.

Energieboy
Expert
Expert
 • 11983Posts
 • 3502Oplossingen
 • 3129Likes

Hi @RJMM 
Welkom op de klanten helpen klanten Community van Vodafone. 

Uitermate vervelend natuurlijk, maar daar is een oplossing voor. Of een snellere lader kopen, als die er zijn, of gewoon die app niet gebruiken. Er zijn wel meer mensen die problemen hebben met de app en hun batterij, dus het is daarom geen schande om hier niet aan mee te doen en aan je toestel te denken. 

Maar wel goed om even te melden. Misschien is het dan nog handig om even te melden wat voor een toestel je hebt en welk type. Dan kan Vodafone daar ook eens naar kijken. 

RJMM

Nieuwkomer
 • 2Posts
 • 0Oplossingen
 • 1Likes

Dank je wel voor je reactie Energieboy.

Er is een snellere lader (heb ik ook) maar ik gebruik expres een langzamere lader, omdat mijn telefoon de hele nacht op de lader aangesloten zit en met een snellere lader deze al met max. 2 uur opgeladen is. (voor mezelf een veiliger gevoel dat de telefoon niet “onnodig te lang” aan de lader hangt. Ik heb nu de laatste keer niet handmatig de app geactiveerd, maar deze zichzelf laten activeren en nu was mijn telefoon voor 80% opgeladen toen ik wakker werd. Beter dus. Zou misschien handig zijn als dit ook duidelijk(er) vermeld zou worden in de handleiding van de app. Niet handmatig aan zetten, de app regelt het zelf wel.

Mijn telefoon is overigens een Samsung Galaxy S9+

Dataslurper

Ontdekker
 • 2Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

's Nachts je telefoon opladen doen mensen omdat ze dan hun telefoon toch niet gebruiken, en misschien zelfs vanwege een nachtstroomtarief. Daar zit echter wel een gevaarlijk kantje aan: mocht je toestel te heet worden kan de batterij in toestellen op gaan zwellen en zelfs de achterkant van het toestel bol gaan laten staan, uiteindelijk zal die zelfs los gaan laten. Ook kan een hoge nachttemperatuur (al dan niet door een verwarmingstoestel) in combinatie met weinig luchtbeweging ertoe bijdragen dat je toestel oververhit raakt, en de batterij ontploft. Daarom is je toestel opladen zonder dat je daar toezicht op houdt niet zonder gevaar.

 

Als je apparaat op zich al langzaam laadt aan de adapter die je normaliter gebruikt, en het laten draaien van de Dreamlab-app ervoor zorgt dat de batterij niet lijkt op te laden, is je adapter onvoldoende berekend op je toestelcapaciteit. Een afgegeven stroomsterkte van 1 Ampère is gewoonweg te weinig voor een smartphone, 2 Ampère is de norm, en 5 Volt aan stroomspanning. Verder moet je er wel een fatsoenlijk kabeltje aan vastmaken.

Karel 2

Nieuwkomer
 • 1Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

Er vind onvoldoende feedback plaats over de voortgang van projecten. Het lijkt erop dat steeds meer mensen afhaken en verschuift de datum waarop projecten afgerond kunnen zijn steeds verder naar de toekomst. Fase 5 Covid staat inmiddels op nog 700 dagen. Ook zijn we steeds zonder toelichting van fase 1 naar nu fase 5 gegaan. Zo is er ook bij mij inmiddels grote twijfel of het nog zin heeft om de app te blijven gebruiken. Ook op de site van Imperial College London is geen actuele informatie te vinden. Is er bij Vodafone nog iemand die dit project volgt?

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Uitgelicht topic