Astrid
Oud Vodafone Moderator
Oud Vodafone Moderator
 • 1746Reacties
 • 107Oplossingen
 • 137Likes

Diefstal in het buitenland | Hoe voorkom je dit?

Eindelijk is het zo ver: je ligt lekker op het strand te bakken in de zon. Maar dan...wordt je telefoon gestolen! Blokkeer in dit geval meteen je toestel en simkaart zodat er geen misbruik gemaakt wordt van jouw mobiele nummer.


Het lijkt ongelofelijk maar dit gebeurt écht. De laatste jaren zijn in populaire vakantielanden, met name Spanje, bendes actief die toeristen beroven van hun toestel. Het mobiele nummer wordt vervolgens misbruikt en de kosten zijn voor jou. Voorkom dus dat je toestel gestolen wordt. Het lijkt voor de hand liggend maar jaarlijks wisselen er honderden smartphones ongewenst van eigenaar. Vandaar dat we je graag wat tips willen geven. Zo voorkom je dat je droomvakantie verandert in een nachtmerrie. 

Voordat je op reis gaat….

 • Stel in My Vodafone je datalimiet in op 60,50 euro voor datagebruik in het buitenland. Mocht je telefoon gestolen worden, dan kan de dief in ieder geval niet méér kosten maken dat dit.
 • Wijzig de pincode van je simkaart: dan word je, telkens als je jouw mobiel aanzet, gevraagd om deze pincode in te toetsen. Deze staat standaard op 0000. Maak er een pincode van die jij alleen weet. Zonder de pincode kan niemand gebruik maken van de simkaart in jouw mobiele telefoon. Kijk hiervoor in de handleiding van je toestel of toets: *04**[oude pincode]*[nieuwe pincode]*[nieuwe pincode]#
 • Beveilig je toestel met een wachtwoord: op deze manier kan iemand niet zomaar in je toestel komen. Jouw privégegevens en foto’s zijn dan ook meteen een stuk beter beschermd tegen misbruik. Dit staat uitgelegd in onze toestelhandleidingen.
 • Laat kostbare spullen zoveel mogelijk thuis of in de kluis van het hotel. Ga je een middagje raften, bungeejumping of iets anders waar je geen telefoon bij nodig hebt? Neem deze dan niet mee.
 • Laat je aandacht niet afleiden van je spullen. Zakkenrollers werken meestal in groepjes waarbij één persoon je afleidt, terwijl een ander er met jouw spullen vandoor gaat. Vooral op drukke locaties zoals de metro moet je extra oplettend zijn. Leg je tas niet op de stoel naast je. Leg hem op je schoot of tussen je benen. Dan kan hij niet zo gemakkelijk worden weggepakt. Draag je rugzak of tas aan de voorkant van je lichaam, waar je hem in de gaten kunt houden. Steek ook niets in je broekzakken.
 • Gedraag je zo min mogelijk als toerist. Dat klinkt een beetje raar. Je bent tenslotte een toerist. Maar je herkent ze denk ik zelf ook wel: fototoestel om de nek, petje, midden op straat turend naar een plattegrondje in de korte broek en met witte sportsokken in de sandalen. Zo loop je er natuurlijk zelf niet bij, maar je blijft makkelijk herkenbaar als toerist. Toeristen hebben meestal veel geld bij zich en zijn dus een gewild doelwit. Dus moet je op je kaart kijken, doe dat dan in het hotel of in een café, berg je fototoestel of telefoon op tot je het nodig hebt en leg niet alles onnodig op een tafel.

Ondanks alle maatregelen is je toestel toch kwijt of gestolen, wat nu?

Blokkeer je toestel
Als je je toestel kwijt bent, blokkeer deze dan meteen! Met de app Find my iPhone kun je je telefoon zelf vanaf een afstand blokkeren en zelfs wissen. Heb je geen iPhone of wil je dit via Vodafone regelen? Log dan in op My Vodafone. Je blokkeert eenvoudig zelf je mobiele toestel/simkaart via Producten → Toestel en Simkaart.

< Blokkeer mijn toestel in My Vodafone >

Kan of lukt dit niet? Neem dan onmiddellijk contact op met de Vodafone Klantenservice via +31 6 5450 0100, Twitter of Facebook. Wij blokkeren dan direct je simkaart, zodat misbruik onmogelijk is. Kijk ook eens hier voor tips bij diefstal of verlies.

Heb jij zelf ook nog een goede tip om te voorkomen dat je beroofd wordt van je telefoon? Deel deze dan hier. Wie weet bespaar je iemand een hoop ellende. 

Wij wensen iedereen in ieder geval een heel fijne, onbezorgde vakantie!

 

4 Reacties
degekstuh87
Ontdekker
 • 3Reacties
 • 0Oplossingen
 • 0Likes
Misschien een reserve/goedkoper toestel meenemen op vakantie ipv je dure iphone of nieuwste samsung.
Mocht je dit niet hebben is een goede verzekering altijd handig,
Zo dek je niet de kosten van het verbruik maar wel van je toestel die gestolen is!
Netwerker
Expert
Expert
 • 986Reacties
 • 111Oplossingen
 • 401Likes
Hallo Forum-leden,

Beveilig je Vodafone SIM-kaarten met een moeilijke pin-code !!!
Het lijkt een open deur. Maar bij veel SIM-kaarten staat de standaard pin-code van 0000 nog ge-aktiveerd. En vaak is zelfs die pin-code uitgezet.
Bij SIM-kaarten kun je ook pincodes instellen van acht cijfers. En dat maakt het voor een dief al een stuk moeilijker om je sim-kaart te misbruiken.

Dat misbruik vindt op steeds grotere schaal plaats. En wordt "de Barcelona-fraude" genoemd.
Dat betekent dat je smarphone wordt gestolen. En de dief jouw onbeveiligde sim-kaart gebruikt om naar peperdure betaalde nummers te bellen van wel €4,00 per minuut in het buitenland. Totdat jij je sim-kaart laat blokkeren bij Vodafone. Als er bijvoorbeeld 10 uur zit tussen de daadwerkelijke diefstal en de blokkering van je sim-kaart. Dan kan je volgende faktuur duizenden Euro's bedragen. Op het Forum van Vodafone in het Verenigd Koninkrijk kwam ik een schadebedrag door deze fraude tegen van meer dan £6.000 (ofwel meer dan €7.000).
En jij bent verantwoordelijk voor de schade, totdat je de Vodafone sim-kaart laat blokkeren.

Beveilig dus je Vodafone sim-kaart en de sim-kaarten van je reispartners met een moeilijke pincode.
En blokkeer na de diefstal DIREKT je sim-kaart bij de Vodafone klantenservice.
Telefoonnummer om je sim-kaart te laten blokkeren: 06 54 50 01 00
Of via MyVodafone-account als je een abonnement hebt.

Weblink naar support-pagina voor gestolen smartphones: https://www.vodafone.nl/support/toestel/je-toestel-is-kwijt.shtml

Succes!

Netwerker


Maartje
Oud Vodafone Moderator
Oud Vodafone Moderator
 • 2859Reacties
 • 180Oplossingen
 • 207Likes
@Netwerker

Dank voor je topic! Goede inhoud en zeker heel erg belangrijk. Dank voor je feedback wat betreft de twee extra boards. We gaan even kijken waar we dit topic het beste kunnen plaatsen. 😉
Steven
Community Moderator
Community Moderator
 • 10859Reacties
 • 1631Oplossingen
 • 1946Likes
Zet locatiebepaling aan in je toestel (let wel op, dit kost data). Hierdoor is je toestel te volgen tot op het moment dat er geen verbinding meer is of het simkaartje eruit gehaald is.
Hierdoor kun je het toestel koppelen aan accounts van de fabrikant of Google etc. Hierdoor kun je het toestel evt terug vinden of wissen op een afstand.

Bij deze dan ook de linkjes om het terug te vinden:

Uitgelicht topic

iPhone 13

Apple heeft de iPhone 13 gelanceerd. Net als de 12-serie zijn het weer vier verschillende modellen: de iPhone 13, de iPhone 13 Pro, de iPhone 13 Pro Max en de iPhone 13 Mini. Praat hier mee over de ni...

Geplaatst in Tips van Vodafone