Astrid
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 1746Posts
  • 107Oplossingen
  • 137Likes

Diefstal in het buitenland | Hoe voorkom je dit?

Eindelijk is het zo ver: je ligt lekker op het strand te bakken in de zon. Maar dan...wordt je telefoon gestolen! Blokkeer in dit geval meteen je toestel en simkaart zodat er geen misbruik gemaakt wordt van jouw mobiele nummer.


Het lijkt ongelofelijk maar dit gebeurt écht. De laatste jaren zijn in populaire vakantielanden, met name Spanje, bendes actief die toeristen beroven van hun toestel. Het mobiele nummer wordt vervolgens misbruikt en de kosten zijn voor jou. Voorkom dus dat je toestel gestolen wordt. Het lijkt voor de hand liggend maar jaarlijks wisselen er honderden smartphones ongewenst van eigenaar. Vandaar dat we je graag wat tips willen geven. Zo voorkom je dat je droomvakantie verandert in een nachtmerrie. 

Voordat je op reis gaat….

  • Stel in My Vodafone je datalimiet in op 60,50 euro voor datagebruik in het buitenland. Mocht je telefoon gestolen worden, dan kan de dief in ieder geval niet méér kosten maken dat dit.
  • Wijzig de pincode van je simkaart: dan word je, telkens als je jouw mobiel aanzet, gevraagd om deze pincode in te toetsen. Deze staat standaard op 0000. Maak er een pincode van die jij alleen weet. Zonder de pincode kan niemand gebruik maken van de simkaart in jouw mobiele telefoon. Kijk hiervoor in de handleiding van je toestel of toets: *04**[oude pincode]*[nieuwe pincode]*[nieuwe pincode]#
  • Beveilig je toestel met een wachtwoord: op deze manier kan iemand niet zomaar in je toestel komen. Jouw privégegevens en foto’s zijn dan ook meteen een stuk beter beschermd tegen misbruik. Dit staat uitgelegd in onze toestelhandleidingen.
  • Laat kostbare spullen zoveel mogelijk thuis of in de kluis van het hotel. Ga je een middagje raften, bungeejumping of iets anders waar je geen telefoon bij nodig hebt? Neem deze dan niet mee.
  • Laat je aandacht niet afleiden van je spullen. Zakkenrollers werken meestal in groepjes waarbij één persoon je afleidt, terwijl een ander er met jouw spullen vandoor gaat. Vooral op drukke locaties zoals de metro moet je extra oplettend zijn. Leg je tas niet op de stoel naast je. Leg hem op je schoot of tussen je benen. Dan kan hij niet zo gemakkelijk worden weggepakt. Draag je rugzak of tas aan de voorkant van je lichaam, waar je hem in de gaten kunt houden. Steek ook niets in je broekzakken.
  • Gedraag je zo min mogelijk als toerist. Dat klinkt een beetje raar. Je bent tenslotte een toerist. Maar je herkent ze denk ik zelf ook wel: fototoestel om de nek, petje, midden op straat turend naar een plattegrondje in de korte broek en met witte sportsokken in de sandalen. Zo loop je er natuurlijk zelf niet bij, maar je blijft makkelijk herkenbaar als toerist. Toeristen hebben meestal veel geld bij zich en zijn dus een gewild doelwit. Dus moet je op je kaart kijken, doe dat dan in het hotel of in een café, berg je fototoestel of telefoon op tot je het nodig hebt en leg niet alles onnodig op een tafel.

Ondanks alle maatregelen is je toestel toch kwijt of gestolen, wat nu?

Blokkeer je toestel
Als je je toestel kwijt bent, blokkeer deze dan meteen! Met de app Find my iPhone kun je je telefoon zelf vanaf een afstand blokkeren en zelfs wissen. Heb je geen iPhone of wil je dit via Vodafone regelen? Log dan in op My Vodafone. Je blokkeert eenvoudig zelf je mobiele toestel/simkaart via Producten → Toestel en Simkaart.

< Blokkeer mijn toestel in My Vodafone >

Kan of lukt dit niet? Neem dan onmiddellijk contact op met de Vodafone Klantenservice via +31 6 5450 0100, Twitter of Facebook. Wij blokkeren dan direct je simkaart, zodat misbruik onmogelijk is. Kijk ook eens hier voor tips bij diefstal of verlies.

Heb jij zelf ook nog een goede tip om te voorkomen dat je beroofd wordt van je telefoon? Deel deze dan hier. Wie weet bespaar je iemand een hoop ellende. 

Wij wensen iedereen in ieder geval een heel fijne, onbezorgde vakantie!

 

4 Reacties
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties op dit artikel.

Uitgelicht topic