Energieboy
Expert
Expert
 • 12127Posts
 • 3534Oplossingen
 • 3155Likes

Vodafone werkt aan verder verbeteren mobiele dekking langs spoor

Vodafone is een project gestart om de mobiele dekking langs het spoor verder te verbeteren. De komende 3 jaar wordt door heel Nederland, in etappes, het mobiel bereik op een deel van de spoorwegtrajecten verbeterd. Aangezien het mobiele verkeer ieder jaar aanzienlijk toeneemt, draagt dit op een positieve manier bij aan de reiservaring van Vodafone-klanten. 


Vodafone werkt de komende jaren op verschillende manieren aan het verder verbeteren van de dekking langs het spoor. Denk hierbij aan het bouwen van nieuwe zendmasten en extra antennes plaatsen op bestaande antennelocaties. Ook optimaliseert Vodafone de instellingen van het netwerk verder. Dit heeft tot gevolg dat de antennes langs de spoorwegtrajecten nog beter en sneller met elkaar samenwerken.


Door heel Nederland
Verspreid door heel Nederland wordt er in totaal aan 69 verschillende trajecten gewerkt. Hier zitten een aantal van de meest drukbezochte trajecten tussen, waaronder: Groningen-Zwolle, Amsterdam-Utrecht en Utrecht-Maastricht, maar ook een paar ‘rustigere trajecten’. Naast deze spoorlijnen richt Vodafone zich ook op het optimaliseren van de mobiele dekking in spoortunnels, waaronder de Schipholspoortunnel.


G.J Laureijssen, Manager Mobiele connectiviteit bij ProRail geeft aan: “Spoorbeheerder ProRail wil graag dat reizigers zo prettig mogelijk met de trein reizen. Mobiele connectiviteit is daar steeds belangrijker voor. Mooi dat Vodafone concrete stappen zet om bereik en kwaliteit te verbeteren. We proberen hieraan zo goed mogelijk mee te werken door bijvoorbeeld onze masten beschikbaar te stellen voor het plaatsen van apparatuur en antennes van telecomaanbieders. Ook werken we samen met de telecomaanbieders om dekking in onze spoortunnels te creëren.”

Vodafone maakt haar planning in samenspraak met partners en is daarbij ook afhankelijk van externe factoren, zoals de doorlooptijd van vergunningverleningen en de beschikbaarheid van grond en gebouwen om antennes te kunnen plaatsen. Zodra de werkzaamheden op een bepaald traject zijn afgerond, maakt Vodafone dit bekend.


Overal verbonden
André Beijen, Directeur Mobiele Netwerken bij VodafoneZiggo: “Een groot deel van onze klanten maakt regelmatig gebruik van de trein. Tijdens het reizen willen ze continu online en bereikbaar zijn – of het nu gaat om werk, een online vergadering bijwonen, een podcast luisteren of hun favoriete serie kijken. Als Vodafone zetten we ons in voor de verbondenheid voor al onze klanten, waar ze zich ook bevinden.”


image.png
De 69 trajecten waar Vodafone aan werkt om het mobiel bereik te optimaliseren.

Vodafone optimaliseert de mobiele dekking langs het spoor samen met haar infrastructuur partner Cellnex enin samenwerking met ProRail. Cellnex is in Nederland de eigenaar en exploitant van meer dan 1/3 van de Mobiele Opstelpunten in Nederland en is hiermee één van de aanjagers van het 5G landschap in Nederland. Hiernaast heeft Cellnex sinds 2021 een samenwerkingsverband met ProRail voor het beheer van haaropstelpunten en de exploitatie van deze opstelpunten voor de mobiele markt.

 
Informatie terug te lezen bij VodafoneZiggo
7 Reacties 7
LarsVodaZig

Ontdekker
 • 2Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

Tsja. Too little too late dit. Ik heb op Amsterdam Centraal en op m'n forenstraject Ams-Utr wel 5G icoon maar geen internet. En soms valt het terug naar 4G en ik heb zelfs E(dge) gezien onderweg. Te slecht internet om te browsen of m'n Tidal-stream overeind te houden. 

 

Dat is al sinds ik naar VodafoneZiggo ben overgestapt. Ik moet nog een jaar en dan ga ik richting Odido, want daar ben ik ook van plan glasvezel te nemen, nu ik in huis een kastje aangelegd heb gekregen. Op andere locaties is het een stuk beter, maar forensen is een integraal deel van m'n mobiel-onderweg-bestaan. 

  

Screenshot_20240514-175658.png

Screenshot_20240514-173309.png

Energieboy
Expert topicstarter
Expert
 • 12127Posts
 • 3534Oplossingen
 • 3155Likes

Dan hoop ik dat Odido wel veel beter is. Heb je dat al getest? Veel netwerken hebben last van minder bereik als je in de trein zit. Dit kan zijn omdat er minder masten staan, omdat er in de natuur geen masten mogen worden geplaatst. Maar glasvezel bij Odido is erg goed, kan ik je zeggen. 😊

Robert66

Gedreven Ontdekker
 • 6Posts
 • 0Oplossingen
 • 1Likes

vodafone werkt super goed hoor zekker met 5 g en 4 g plus niks mis mee

Energieboy
Expert topicstarter
Expert
 • 12127Posts
 • 3534Oplossingen
 • 3155Likes

Het kan zijn dat jij, op jou traject, wel goed bereik hebt @Robert66 
Daarom kan het ook zo zijn dat @LarsVodaZig minder goed bereik heeft omdat die dit ergens anders ervaart?! In ieder geval geeft Vodafone zelf aan dat ze het gaan verbeteren en dat zegt natuurlijk ook wel iets. Mocht je veel problemen ervaren, @LarsVodaZig, dan kan je altijd een netwerk controle doen en je probleem doorgeven aan de juiste afdeling. 

Robert66

Gedreven Ontdekker
 • 6Posts
 • 0Oplossingen
 • 1Likes

dank voor de tip

LarsVodaZig

Ontdekker
 • 2Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes

 

Ik heb op dit traject altijd slecht of geen bereik. Geen idee over welk traject Robert66 reist maar "niks mis mee" had je net zo goed achterwege kunnen laten. Ik zag de Netwerkcontrole inderdaad, maar die heeft als probleem dat je postcodes of adressen moet opgeven en het gaat over een lang treintraject.

 

Daar is geen optie voor. Kan natuurlijk wat random postcodes kiezen in Abcoude tot Maarssen 😉

 

Ik vraag me af of bellen überhaupt zin heeft want dan verwijzen ze me ook daarheen natuurlijk. De support-chat was gisteren in ieder geval niet beschikbaar, dus toen werd ik naar de Community verwezen.

 

Praktijk is dat ik onderweg op m'n traject niet veel van internet gebruik maak en Tidal ook niet gebruik maar lokale muziek afspeel. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een 5G-abbo. 

Robert66

Gedreven Ontdekker
 • 6Posts
 • 0Oplossingen
 • 1Likes

vodafone doet zijn best

E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic