Energieboy
Expert
Expert
  • 11706Posts
  • 3464Oplossingen
  • 3080Likes

Veilig mijn oude iPhone gebruiken

Een nieuwe iPhone is vrij prijzig en met de jaren worden die ook steeds duurder en dan is het begrijpelijk dat je je oude iPhone wilt blijven gebruiken. Maar ja, er komt een moment dat je deze toch een keer moet gaan vervangen, ook al omdat er dan geen beveiligingsupdates meer uitgebracht zullen worden. 

Na een bepaalde tijd krijg je geen beveiligingsupdates meer en dan loop je een risico dat je iPhone kwetsbaar is geworden. Via mail, chat apps of alleen al door het bezoeken van een website kan een probleem geven en zwakke plekken in software vinden om gegevens uit je telefoon te achterhalen, denk bv aan bankgegevens of inloggegevens. Apple brengt gelukkig zo af en toe toch nog een update uit voor oudere toestellen omdat ze deze lekken dan hebben gedicht. Alleen een beveiligingsupdate is niet voldoende, met mooiste is als je altijd maar weer de nieuwste iOS-versie download op je iPhone. Even een klein weetje, voor nieuwe toestellen zijn er 39 beveiligingslekken opgelost en voor oudere toestellen slechts 17. Hieraan kan je al zien dat het wel verstandig is om een iPhone te hebben die de meest recente iOS versie heeft. 

Op het moment van schrijven, 24 mei 2023, is iOS 16 de laatste versie en deze is op dit moment nog te downloaden op een iPhone 14 serie, iPhone 13 serie, iPhone 12 serie, iPhone 11 serie, iPhone X, iPhone XS (max), iPhone XR, iPhone 8 (plus), iPhone SE 2022 en iPhone SE 2020. Wil je niet gelijk een nieuw toestel, bedenk dan dat je toestel zeker nog wel een jaar of drie mee gaat. Oudere toestellen krijgen/kregen nog wel een beveiligingsupdate, maar geen nieuwe functies meer. Dit waren de iPhone 6S (plus), iPhone 7 (plus) en de iPhone SE (2e generatie). Deze toestellen kan je veilig gebruiken zolang Apple een beveiligingsupdate afgeeft. 

Als je een oudere iPhone koopt, kijk dan wel of deze nog in orde is en of je al je apps nog kan gebruiken. Want Apple geeft dan misschien nog wel beveiligingsupdates maar het kan natuurlijk ook zijn dat Whatsapp niet meer werkt of dat je tweefactorauthenticatie niet werkt, maar een verouderde batterij kan ook nog een rol spelen. Je hoeft dus niet echt snel over te stappen, maar kijk wel of deze functies nog in orde zijn. Een nieuwe batterij bespaart geld, zeker als je alles verder nog kan gebruiken. 

Hoe dan ook, je kan natuurlijk altijd mee gaan met de hype en de laatste nieuwe iPhone willen. Maar je kan ook nog best met een iets ouder model de deur uit, je staat dan echt niet voor gek 😊. Elk jaar een nieuwe is echt niet nodig. 

0 Reacties 0
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic