Energieboy
Expert
Expert
  • 12085Posts
  • 3528Oplossingen
  • 3147Likes

BKR melding, wat nu?

Vaak genoeg kom ik vragen tegen van mensen die graag een hypotheek willen aanvragen en dit niet kunnen doen, omdat er sprake is van een BKR melding van Vodafone of ander bedrijf/financiële instelling. Bij het BKR is niet alleen een telefoon op afbetaling aangemeld, maar ook het rood staan op je bankrekening (doorlopend krediet), creditcard, private lease of een online bestelling met gespreide betaling. Bijna 7,8 miljoen Nederlanders hebben een registratie vanwege een lopend krediet en deze zijn allemaal aangemeld bij het BKR. Wil je dit zelf ook controleren, kijk dan op de website van het BKR

Het aanschaffen van een toestel op afbetaling is natuurlijk erg handig en makkelijk om te doen. Maar hier schuilt ook het gevaar dat als je je droomhuis wilt kopen, de bank jouw misschien geen hypotheek verstrekt omdat je meerdere meldingen hebt bij het BKR. Veel mensen weten niet dat je ook al een registratie bij het BKR hebt als je op jouw bankrekening rood kan staan (doorlopend krediet). Deze registratie kan meewegen bij diverse aankopen op krediet, een hypotheekaanvraag of andere lening. Wees er van bewust dat Vodafone, bij een toestellening hoger dan € 250,- wettelijk verplicht is om een inkomens- en lastentoets uit te voeren en jouw lening te laten registreren bij het BKR. Zodra Vodafone jouw laatste betaling heeft ontvangen melden ze de lening weer af. Een registratie bij het BKR blijft vijf (5) jaar zichtbaar!

Vodafone is ook verplicht om een betaalachterstand van 60 dagen te melden bij het BKR. Dit kan gevolgen hebben voor je volgende lening- of kredietaanvragen. Door je facturen op tijd te betalen, voorkom je deze melding. Zoals ik hier boven al schreef, wil je je droomhuis kopen dan moet je zorgen dat je registratie is verwijderd bij het BKR. Via My Vodafone kan je gemakkelijk een verzoek indienen om jouw toestellening in één keer af te lossen. Ga hiervoor naar "Je toestellening aflossen" in My Vodafone, Producten en dan onder Toestel, Sim en Diensten.

 

Vul het formulier in en dan ontvang je binnen 3 werkdagen een e-mail met daarin het resterende bedrag van de lening en een betaallink die je kan gebruiken om met iDEAL te betalen. Zodra Vodafone jouw betaling heeft ontvangen zal deze binnen 2 tot 3 werkdagen melding maken bij het BKR en je afmelden. Jammer genoeg krijg je daar geen aparte bevestiging van. Je moet dus echt zelf controleren of dit is gedaan. LET OP: minimaal 1,5 week tot 2 weken heb je dan nodig om dit te regelen!! Sommige hypotheek verstrekkers willen er haast achter zetten; regel het daarom op tijd en het liefst nog voor je bedenkt om een huis te gaan kopen. 

Mocht je nog andere registraties hebben bij het BKR dan kan je die laten verwijderen door aan te kloppen bij de betreffende kredietverstrekker. De kredietverstrekker kan deze registratie laten verwijderen bij het BKR. Kun je momenteel geen mobiel op afbetaling aanschaffen? Controleer bij het BKR wat er geregistreerd staat en zorg dat deze dan verdwijnen uit het bestand. Lukt het dit niet omdat je een negatieve registratie hebt maar wel je schulden hebt afbetaald of een onterechte BKR-registratie hebt? Kijk dan eens op de website van Stichting Onterechte BKR-registratie (houd er rekening mee dat Stichting Onterechte BKR-registratie geen individuele hulp biedt). 

Hiermee hoop ik dat mensen iets bewuster worden over het BKR en de registraties. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk en is dit vanuit mij alleen extra informatie. Wil je meer weten over BKR, kijk dan even op de website van het BKR en wil je meer informatie over een toestellening, kijk dan op de site van Vodafone

0 Reacties 0
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic