1
Vraag
2
Reageer en help mee
Energieboy
Super Expert
Super Expert
  • 11520Posts
  • 3434Oplossingen
  • 3026Likes

Whatsapp nieuwe oplichtingstruc, malware in valse voicemailbericht

Gisteren schreef ik al een paar berichten over fraude in de Offtopic gedeelte, vandaag heb ik er weer eentje die best wel heel belangrijk is voor WhatsApp gebruikers. Zelf heb ik deze chat dienst niet, maar er zullen er nog genoeg zijn die deze wel gebruiken.

Via een valse e-mail krijg je te horen dat er een WhatsApp-voicemail bericht klaarstaat. In deze mail staat natuurlijk een link waar je dan op kan klikken om de voicemail te beluisteren. En je snapt het al, je maakt nu kans om malware te installeren op je mobiel en deze kan onder andere inloggegevens zoals wachtwoorden stelen. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Armorblox waarschuwt mensen hiervoor. De valse mail ziet eruit als een echte mail van WhatsApp met de typische groene kleuren en dat maakt het natuurlijk heen betrouwbaar. De afzender van de mail lijkt ook heel betrouwbaar, maar dat is die echt niet! Beveiligingonderzoekers hebben gemerkt dat de mail bijna niet van het echte mail adres is te onderscheiden en daar zit hem dan ook het probleem in. De verzonnen mail is voorzien van "bijna" geloofwaardige details, zoals de datum waarop het bericht is ingesproken en de lengte ervan. Daarnaast zit er ook een hele mooie groen kleurige WhatsApp knop met de tekst "Play" of "Beluisteren" in de mail. Zodra je op deze link klikt kom je op een pagina/website uit en die probeert dan de malware te installeren en om het nog geloofwaardiger te maken, je moet nog even bevestigen dat je geen robot bent, maar een echt mens. Zodra je dat hebt gedaan zal de malware worden geïnstalleerd. 

Deze malware is in staat om gevoelige inloggegevens, zoals gebruikersnaam en wachtwoorden, te stelen. Daarom noemen ze deze malware ook wel infostealer. Deze malware doorzoekt je harde schijf en steelt alles wat maar te maken heeft met gebruikersnamen en wachtwoorden en zal je ook malafide adverteerders tonen op je computer waardoor je een nog meer risico loopt om opgelicht te worden. Daarnaast kan het zijn dat deze malware je pop-ups stuurt om je nog meer malware te laten installeren en ze maken reclame voor websites met pornografisch materiaal. 

LET OP:
WhatsApp stuurt zelf nooit een e-mail met de melding dat er een voicemail voor je klaar staat. Dus mocht je zo'n bericht krijgen, direct verwijderen, je weet dan al gelijk dat dit een valse mail is. Daarnaast zou de mail geen logo bevatten van WhatsApp omdat het WhatsApp logo een zogenaamde Verified Mark Certificate bevat (een echtheidscertificaat voor logo's). Daarom is het voor deze mensen moeilijker om het logo te gebruiken en zit deze niet in de valse mail. 

De meeste mensen weten wel hoe WhatsApp werkt en zullen waarschijnlijk niet in deze mail trappen en eerst kijken in hun WhatsApp app of er een Voice bericht is achtergelaten. Maar voor mensen, zoals ik zelf, en die de app net hebben geïnstalleerd, moeten wel opletten en kunnen misschien heel makkelijk in deze oplichting trappen. Het is dus duidelijk, mocht je een mail ontvangen met de melding dat er een voicemail klaar staat, verwijderen deze mail direct!

0 Reacties 0
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic