1
Vraag
2
Reageer en help mee
Energieboy
Super Expert
Super Expert
  • 11496Posts
  • 3432Oplossingen
  • 3021Likes

Gebruik van openbare WiFi - pas op!

Heb je dat ook wel eens, je bent onderweg en je wilt gebruik maken van openbare WiFi in een winkelcentrum, station (in de trein), vliegveld, hotel of misschien wel gewoon thuis gratis via de buren. Doe het niet, het is zelden veilig!

Het komt regelmatig voor dat een hack tussen jouw apparaat en het, aan te spreken punt, via internet gaat zitten en daarmee alle informatie kan opvangen. Alles wat jij verstuurt en/of ontvangt komt dan direct bij de hacker terecht en daar merk je als gebruiker helemaal niets van. Jij denkt namelijk dat je gewoon netjes op een WiFi punt zit en daardoor, zonder problemen, op internet kan. Het hoeft niet te gebeuren, maar het gebeurd wel en als de hacker je informatie heeft, dan ben jij al te laat. 

Maar hoe kan het dat je het niet door hebt dat je op een fake openbaar WiFi-netwerk zit?
Een hacker kan zich voordoen als een betrouwbaar WiFi punt zoals 'Ziggo Hotspot' of 'Starbugs Free WiFi' of 'NS Trein WiFi', en jij denkt dat je dan op de juiste WiFi verbonden bent. De hacker misleid je om op deze "zogenaamde" betrouwbare WiFi punten te laten gebruiken omdat jij denkt dat deze betrouwbaar zijn maar in werkelijkheid zijn dit gewoon FAKE WiFi-netwerken. En via deze manier kan een hacker dus al je mailtjes lezen, eventuele betalingen die jij uitvoert bekijken, of misschien zelfs inloggegevens van je los peuteren van andere belangrijke zaken waarvan jij niet wilt dat deze openbaar op straat komen te liggen.

Zorg dus altijd dat je oplettend bent en maak zo min mogelijk gebruik van openbare WiFi-netwerken en als je die toch wilt gebruiken, maak dan gebruik dan een VPN verbinding. Een VPN verbinding kan je gegevens versleutelen en dan heb je minder kans om een hacker mee te laten kijken. Een VPN is een virtueel privénetwerk waarmee je veilig kan internetten. Deze kan je echte IP-adres maskeren en vervangen door een IP-adres naar keuze (afhankelijk welke VPN je aanschaft hoeveel landen je kan selecteren en/of instellen). Het is een stuk veiliger en dat is wat je wil, in deze tijd. Er kleeft wel een nadeel aan een VPN, bij de meeste moet je betalen, een maand abonnement. Er zijn ook gratis VPN bedrijven, maar die hebben vaker beperkingen en zijn ook trager. Het is wel interessant om er eens bij stil te staan en over na te denken of jij een VPN nodig hebt. Je kan natuurlijk ook zorgen dat je geen openbaar WiFi-netwerk neemt maar gewoon via 4G/5G van Vodafone of gewoon wachten tot je weer thuis bent en dan veilig op internet gaat. 

Als je maar blijft onthouden dat je altijd voorzichtig moet zijn met openbare WiFi-netwerken want een hacker kan tegenwoordig meer dan we denken. Neem een voldoende data-bundel bij Vodafone en je hoeft geen gebruik te maken van een openbaar WiFi-netwerk (jaja, toch even een klein verkoop praatje vanuit mij zelf) 😉

Veel plezier en wees veilig, en alert, op wat je doet via internet!

0 Reacties 0
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic