Annabelle
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
 • 1846Posts
 • 148Oplossingen
 • 119Likes

Video auto-play in apps: leuk, maar let je wel op?


Grote kans dat je het al hebt gemerkt; Facebook en Instagram spelen tegenwoordig automatisch video’s af. Dat kán heel handig zijn, maar of je er ook bewust van bent dat het direct invloed heeft op je databundel is maar de vraag. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat je jouw waardevolle databundel liever niet spontaan ziet opgaan aan crazy cats, neck nominations en flashmobs video’s. Vandaar dat ik in dit topic de ‘video auto-play’ functionaliteit onder de aandacht wil brengen.

Websites, apps en diensten verbruiken steeds vaker data waarvan we ons niet altijd bewust zijn. Een voorbeeld zijn de video’s die tegenwoordig op veel hogere kwaliteit worden afgespeeld dan voorheen. En hogere kwaliteit betekent automatisch een hoger dataverbruik. Zelfs als je toestel op stand-by staat, kan het zijn dat het data verbruikt. Een ander voorbeeld van onbewust dataverbruik is de al eerder genoemde auto-play functie voor video’s. Deze mogelijkheid staat sinds kort standaard aan in apps zoals Facebook en Instagram. Iedere keer dat je een van deze apps opnieuw opstart of vernieuwd, worden ook steeds weer dezelfde video’s automatisch afgespeeld. Je verbruikt je databundel onbewust en ongewenst aan video’s die je waarschijnlijk al een of meerdere keren hebt gezien. Ook als je een video direct stopzet of verder scrolt, heeft je smartphone of tablet vaak al een groot deel van de video gedownload in de zogenaamde ‘buffer’.
Om dit automatisch afspelen te stoppen dien je binnen de app zelf de instellingen te wijzigen.

Update 24-06-2015 Zoals jullie misschien al voorbij hebben zien komen, gaat Twitter voortaan ook filmpjes automatisch afspelen. Je kunt deze functie uitschakelen. Log in met je gebruikersnaam + wachtwoord. Klik dan op je profielfoto en klik op: instellingen. Scroll naar beneden en klik dan op "video autoplay". Kies dan voor: Speel video's nooit automatisch af.

Voor automatische updates geldt overigens hetzelfde. Je kunt natuurlijk (standaard) toestaan dat updates altijd automatisch worden gedownload via de verschillende netwerken. Dit kan echter als gevolg hebben dat automatische updates via een mobiel netwerk verlopen en deze, vaak grote datasessies, in mindering worden gebracht op je databundel. Je hebt ook de keuze om automatische updates alleen toe te staan indien je op een WiFi-netwerk bent aangemeld. Op deze manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan omdat er geen datasessies plaatsvinden waarvan je niet op de hoogte bent.

Verschillende media hebben het onderwerp automatisch afspelen van video’s ook al onder de aandacht gebracht, zie bijvoorbeeld Telegraaf en PrSocial.

Wil je weten hoeveel data je gemiddeld verbruikt voor apps, muziek streamen of een mail op het mobiele datanetwerk? Gebruik deze tool op onze website. Ook op het forum vind je nog meer handige Tips&Tricks.

4 Reacties 4
BigFurryMonster

Gedreven Ontdekker
 • 8Posts
 • 0Oplossingen
 • 0Likes
Facebook lijkt dit niet meer te doen. Was het een test?
Annabelle
Oud Community Moderator topicstarter
Oud Community Moderator
 • 1846Posts
 • 148Oplossingen
 • 119Likes
@BigFurryMonster

Spelen de filmpjes bij jou niet automatisch af? Met dit topic willen we onze klanten in ieder geval waarschuwen dat ze niet onbewust meer data verbruiken. Als de filmpjes bij jou niet afspelen scheelt het je in ieder geval extra data. 🙂
robertwebbe

Gedreven Raadgever
 • 449Posts
 • 38Oplossingen
 • 167Likes
Mogelijk hebben ze het nu voor Nederland standaard uitgezet omdat het flink uitgeten in De Telegraaf stond. Het is ook meer dan 28.000 keer gedeeld op Facebook en daar trek je denk ik wel wat aandacht mee.
Maar het kan zomaar ineens weer aan staan.
Louis
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
 • 11416Posts
 • 1741Oplossingen
 • 2191Likes
Topic gesloten, dit staat ook al in het data topic
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic