Energieboy
Expert
Expert
  • 11688Posts
  • 3462Oplossingen
  • 3078Likes

FluBot SMS Malware

dhl_android_malware_20210524.png

 Foto bron: Tros OpgelichtBeste Vodafone klant,
Jullie hebben waarschijnlijk in de media al wel vernomen dat er een SMS rond gaat die Flubot SMS Malware bevat. Wanneer je een Android telefoon hebt en je hebt op de link geklikt, dan is de kans groot dat je geïnfecteerd bent met het deze malware. Er is maar één optie om deze te verwijderen, en dat is voor je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. 

TIP: link in sms niet aan klikken en zeker NIETS installeren buiten Google Play om!!

Nu kan ik hier wel een heel verhaal gaan vertellen, maar je kan het beste deze pagina goed doorlezen en jezelf behoeden voor deze malware: https://www.security.nl/posting/693126/Android-bankmalware+besmet+60_000+telefoons+via+malafide+sms%....


Bescherm jezelf daarom heel goed tegen criminelen en zorg dat je de link, in dit soort sms berichten niet aanklikt. Het is dus van groot belang dat je sms berichten, die je niet kent, of afkomstig zijn van een postorder, direct delete. Mocht je een post pakje krijgen, dan komt die vanzelf wel, daar hoef je echt geen app voor te installeren op je mobiel! Maar goed, het kan natuurlijk ook een ander sms bericht zijn, zorg gewoon dat je nooit klikt op een link die erin staat. 

TIP: link in sms niet aan klikken en zeker NIETS installeren buiten Google Play om!!

Eenmaal geïnstalleerd door de gebruiker kan FluBot sms-berichten onderscheppen en versturen, het adresboek uitlezen, telefoonnummers bellen en Google Play Protect uitschakelen. Het voornaamste doel is echter phishing en waarom zoveel mensen een FluBut sms krijgen komt omdat ze ook je adresboek uitlezen en die mensen, die daar dan in staan, ook weer een sms stuurt. 

Heb je nu toch deze malware op je telefoon, of vertrouw je het niet helemaal, doe dan het volgende:
Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen maar zorg er wel voor dat je belangrijke gegevens behouden worden. Je kan een back-up maken van je toestel, maar let op, wanneer je dan je back-up weer terugzet, loop je het risico dat je de malware weer terugzet op jouw telefoon. Gebruik  daarom een back-up- van vóór de infectie!

Eventueel zou je ook je SIMkaart kunnen laten blokkeren, wanneer je al getroffen bent met deze malware en je hier ook al schade van hebt. Bel dan de klantenservice van Vodafone om dit met hun kort te sluiten. Het is natuurlijk niet ideaal allemaal maar beter extra voorzichtig dan straks nog meer ellende. 

Heb je een Samsung telefoon dan is deze pagina misschien handig als ondersteuning wat betreft software- en security-updates. Bekijk deze pagina maar eens: https://www.samsung.com/nl/support/mobile-devices/software-ondersteuning-samsung/

En lees ook deze info eens bij Tros Opgelicht:
https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/gevaarlijke-android-malware-duikt-op-in-valse-track-tra...

Ook Vodafone heeft een topic aangemaakt:
https://community.vodafone.nl/t5/Tips-van-Vodafone/Waarschuwing-kijk-uit-voor-malware-via-SMS/ba-p/2... 


iPhone gebruikers (dit weet ik niet zeker, deze info heb ik van het internet):
Volgens bronnen zou een iPhone hier geen last van hebben. Echter, als je als iPhone gebruiker op de link klikt dan kom je wel op een phishing website uit en vragen ze om in te loggen met je Apple ID (doe dit niet). Dus ook als iPhone gebruiker NIET op de link klikken!! Gewoon de SMS negeren en verwijderen.

0 Reacties 0
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Uitgelicht topic