Jackie
Oud Community Moderator
Oud Community Moderator
  • 686Posts
  • 21Oplossingen
  • 63Likes

Bij de les met je smartphone - Vodafone lanceert digitale tools voor docenten & leerlingen

http://voda.fo/ne/v1sc1Tegenwoordig heeft bijna elke leerling een smartphone op zak, wat in het onderwijs best eens voor overlast kan zorgen. Maar waarom passen we die telefoons niet juist toe om het onderwijs te helpen? Vodafone en GfK onderzochten de rol van de mobiele telefoon in het onderwijs* en daaruit blijkt dat 81% van de docenten het belangrijk vindt om leerlingen de zogenaamde ‘21st century skills’ mee te geven. Maar hoe geef je als docent die mobiele telefoon nou een plek in je les?


Unlock to learn
Vodafone ontwikkelde samen met juf Sultan Goksen de Unlock to Learn app, die sinds vandaag voor alle examenleerlingen (met Android telefoon) in Nederland beschikbaar is. Deze app schotelt leerlingen eerst een examenvraag voor, die ze moeten beantwoorden voordat ze het toestel kunnen ontgrendelen. Zo staat de examenstof op hun geliefde smartphonescherm, en testen ze hun kennis telkens als ze hun toestel gebruiken! De Unlock to Learn app is één van de voorbeelden van hoe mobiele communicatie gebruikt kan worden in het onderwijs.

Bekijk hier de mini-docu waarin docente Sultan en leerling Ernest laten zien hoe de Unlock to Learn app Ernest door zijn examen geholpen heeft:


Tablet op tafel
Naast de Unlock to Learn app lanceert Vodafone vandaag ook drie andere ‘onderwijs op maat’ oplossingen, die de schoolboeken echt van tafel vegen:

  • Het digitale klaslokaal: Een onderwijsoplossing voor jonge vluchtelingen in het basisonderwijs, zodat zij sneller Nederlands kunnen leren;
  • Leren op afstand: Een educatief programma voor MBO-leerlingen die door persoonlijke omstandigheden hun school voortijdig verlaten. Met dit initiatief kunnen zij toch op afstand het lesprogramma blijven volgen;
  • SAM: Een gerichte oplossing voor basisschool-docenten die lesgeven in krimpgebieden, waar veel kinderen van verschillende niveaus in één klas zitten.

Back-to-school.nl
Uit het onderzoek van GfK bleek ook dat bijna driekwart van de docenten de waarde ziet in het toepassen van technologie in de les. Maar slechts de helft van de docenten geeft aan zelf goed om te kunnen gaan met mobiele technologie en social media. Om de docenten ook wegwijs te maken in de wereld van online leren, is een onderdeel van het Back to School initiatief de website back-to-school.nl, waar alle initiatieven samenkomen.BRON: *Onderzoek van GfK in juli 2016 onder een representatieve groep van 500 leerlingen en 500 docenten.
0 Reacties 0
E-mail notificaties
Aan Uit

Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.

Polls
De iPhone 14 is gelanceerd. Voor welke iPhone ga jij voor de winkel liggen?

Uitgelicht topic